15 Φεβρουαρίου 2003: Η Ιστορική Διαμαρτυρία Ενάντια στον Πόλεμο του Ιράκ

Ένα παγκόσμιο κύμα ειρήνης σάρωσε τον πλανήτη στις 15 Φεβρουαρίου 2003, όταν εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στην επερχόμενη εισβολή στο Ιράκ, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία.

Η Πρωτοφανής Παγκόσμια Αντιπολεμική Κινητοποίηση του 2003

Η 15η Φεβρουαρίου 2003 αποτελεί ορόσημο, καθώς πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε 600 πόλεις παγκοσμίως ενώθηκαν σε μια τεράστια διαμαρτυρία κατά της επικείμενης εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ. Αυτή η πρωτοφανής κινητοποίηση θεωρείται η μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση στην παγκόσμια ιστορία και ανέδειξε την ισχύ της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Εικόνες μιας Παγκόσμιας Διαμαρτυρίας

Οι εικόνες από εκείνη την ημέρα ήταν εντυπωσιακές. Στη Ρώμη, περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους, καταγράφοντας την πόλη στο Βιβλίο Γκίνες ως τη μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση παγκοσμίως. Στο Λονδίνο, 750.000 διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υποστήριξη της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ προς την εισβολή στο Ιράκ, ενώ στη Νέα Υόρκη, 200.000 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν έξω από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αμφισβητώντας τις αναφορές του τότε Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, σχετικά με την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Η διαμαρτυρία εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Στην Ισπανία, πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες διαδήλωσαν, ενώ στο Βερολίνο συγκεντρώθηκαν μισό εκατομμύριο. Ακόμη και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας, της Αυστραλίας και στην Ανταρκτική (!), η παγκόσμια κοινότητα εξέφρασε την αντίθεσή της σε μια στρατιωτική επέμβαση που θεωρούσε αδικαιολόγητη.

«Δύο Υπερδυνάμεις: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κοινή Γνώμη»

Η τεράστια κινητοποίηση έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στις κυβερνήσεις που ετοίμαζαν την εισβολή: Η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν ήθελε έναν νέο πόλεμο. Η εφημερίδα The New York Times έγραψε χαρακτηριστικά: «Ίσως υπάρχουν ακόμη δύο υπερδυνάμεις στον πλανήτη: οι Ηνωμένες Πολιτείες και η παγκόσμια κοινή γνώμη», αναγνωρίζοντας έτσι την επιρροή της μαζικής αντίδρασης.

Δυστυχώς, το μήνυμα αυτό δεν εισακούστηκε. Στις 19 Μαρτίου 2003, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ξεκίνησαν την στρατιωτική επιχείρηση, ρίχνοντας τις πρώτες βόμβες στη Βαγδάτη, γεγονός που σηματοδότησε την αρχή μιας αιματηρής περιόδου για το Ιράκ, με μακροχρόνιες συνέπειες για την σταθερότητα στην Μέση Ανατολή και την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Η Κληρονομιά των Αντιπολεμικών Κινητοποιήσεων

Παρά την έναρξη του πολέμου, η 15η Φεβρουαρίου 2003 παραμένει ένα σύμβολο μαζικής ειρηνικής διαμαρτυρίας και πολιτικής ανυπακοής. Όπως τόνισε ο ακτιβιστής Ταρίκ Αλί, η κινητοποίηση ανέδειξε την ευρεία οργή, αλλά δεν οδήγησε σε μια οργανωμένη συνέχεια. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν πως οι κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ συνέβαλαν στην αύξηση του σκεπτικισμού σχετικά με τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Δύσης και την ανάγκη για διπλωματικές λύσεις στις διεθνείς κρίσεις, ενδεχομένως επηρεάζοντας μελλοντικές πολιτικές αποφάσεις, όπως η καθυστέρηση της επέμβασης στη Συρία.

Σαν Σήμερα: Άλλες Σημαντικές Ημερομηνίες

Εκτός από την ιστορική αντιπολεμική διαμαρτυρία, η 15η Φεβρουαρίου συνδέεται και με άλλα γεγονότα:

  • 1999: Ο ηγέτης του κουρδικού PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, συλλαμβάνεται από τις τουρκικές αρχές.
  • 2005: Κυκλοφορεί το YouTube, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε και δημιουργούμε περιεχόμενο βίντεο στο διαδίκτυο.

Γεννήσεις

  • 1564: Γεννήθηκε ο Γαλιλαίος Γαλιλέι, θεμελιωτής της σύγχρονης επιστήμης και υποστηρικτής του ηλιοκεντρικού μοντέλου του Νικόλαου Κοπέρνικου.
  • 1835: Γεννήθηκε ο Δημήτριος Βικέλας, πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Θάνατοι

  • 1932: Απεβίωσε ο Λυσίμαχος Καυταντζόγλου, εθνικός ευεργέτης.
  • 1988: Έφυγε από τη ζωή ο Ρίτσαρντ Φάινμαν, βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής για τη συνεισφορά του στην κβαντική ηλεκτροδυναμική και το Πρόγραμμα Μανχάταν.
  • 2008: Απεβίωσε η Ντόλυ Γουλανδρή, ιδρύτρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Εορτολόγιο

  • Ευσεβεία, Σέβη, Ευσεβούλα, Σεβούλα, Ευσέβιος, Ευσεβής

Διεθνείς Ημέρες

  • Διεθνής Ημέρα για το Σύνδρομο Άντζελμαν
  • Ευρωπαϊκή Ημέρα Περιεγχειρητικής Νοσηλευτικής
  • Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας
  • Παγκόσμια Ημέρα Χολαγγειοκαρκινώματος

δειτε ακομα

δειτε ακομα