Ηφαίστειο Σαντορίνης: Κίνδυνος Έκρηξης & Προβλέψεις Γεωφυσικού






Σεισμική Δραστηριότητα στη Σαντορίνη: Ανησυχία, Εκτιμήσεις και Επιπτώσεις στον Τουρισμό

Σεισμική Δραστηριότητα στη Σαντορίνη: Ανησυχία, Εκτιμήσεις και Επιπτώσεις στον Τουρισμό

Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, απασχολώντας τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η ανησυχία των κατοίκων, το ενδεχόμενο μιας πιθανής ηφαιστειακής έκρηξης και οι πιθανές συνέπειες στον τουρισμό, έναν ζωτικό τομέα για την οικονομία του νησιού.

Διεθνής Κάλυψη και Εκτιμήσεις Ειδικών

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau φιλοξένησε δηλώσεις του Γερμανού γεωφυσικού Κρίστιαν Χύμπσερ, ο οποίος παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του φαινομένου. «Η ένταση των σεισμών είναι σημαντική και δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχία», τόνισε ο κ. Χύμπσερ.

Ο Κρίστιαν Χύμπσερ, επικεφαλής του τμήματος θαλάσσιας γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, έχει αφιερώσει τα τελευταία 20 χρόνια στην έρευνα των δύο ηφαιστείων της Σαντορίνης, σε στενή συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους του.

Σύμφωνα με την DW, ο κ. Χύμπσερ θεωρεί ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα δεν συνδέεται άμεσα με ηφαιστειακή δραστηριότητα. «Έχουμε μελετήσει εκτενώς το ηφαίστειο Κολούμπο. Στην γεωλογική του ιστορία, έχει εκραγεί πέντε φορές, με διαστήματα δεκάδων χιλιάδων ετών μεταξύ των εκρήξεων. Δεδομένου ότι η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε πριν από περίπου 400 χρόνια, ο κίνδυνος μιας νέας έκρηξης είναι στατιστικά σχετικά χαμηλός», εξήγησε ο ειδικός.”

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα του κ. Χύμπσερ χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνικές γεωφυσικής, όπως η σεισμική τομογραφία και η παρακολούθηση των γεωχημικών εκπομπών από το ηφαίστειο, για να αξιολογήσει με ακρίβεια την κατάσταση και να προβλέψει πιθανές μελλοντικές εξελίξεις. Η λεπτομερής χαρτογράφηση του θαλάσσιου πυθμένα γύρω από το Κολούμπο συμβάλλει επίσης στην καλύτερη κατανόηση της ηφαιστειακής δομής και των μηχανισμών του.

Ανακοίνωση Διεπιστημονικής Επιτροπής ΕΚΠΑ

Σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα (17/02), η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ αναφέρει: Από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ εντόπισε συνολικά 20.000 σεισμούς στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, χρησιμοποιώντας μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης) για την διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων. Από αυτούς, πάνω από 17.400 είχαν μέγεθος Μ³1.0. Στις 15 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί, με 36 να έχουν μέγεθος Μ³2.5 και κανένας σεισμός Μ³4.0. Οι δύο μεγαλύτεροι σεισμοί είχαν μέγεθος 3.9.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ανάλυσης του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, στις 16 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 89 σεισμοί, εκ των οποίων ένας (1) με μέγεθος M≥4.0 και κανένας (0) με μέγεθος Μ³4.5. Ο ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου και είχε μέγεθος 5.1. Η σεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται κυρίως στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου.

Επιπτώσεις στον Τουρισμό της Σαντορίνης

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό. Παρόλο που οι ειδικοί καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ηφαιστειακής έκρηξης, η ανησυχία των τουριστών είναι κατανοητή. Οι τοπικές αρχές και οι επαγγελματίες του τουρισμού τονίζουν τη σημασία της ενημέρωσης και της διαφάνειας, παρέχοντας ακριβείς πληροφορίες για την κατάσταση και τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί.

Για την ακρίβεια, έχουν τεθεί σε εφαρμογή σχέδια εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και διεξάγονται τακτικές ασκήσεις ετοιμότητας. Παράλληλα, προωθούνται εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες, όπως επισκέψεις σε ιστορικούς χώρους και οινοποιεία, ώστε να διαφοροποιηθεί η τουριστική εμπειρία και να μειωθεί η εξάρτηση από τις παραλίες και τα ηφαιστειακά τοπία.

Η διατήρηση της φήμης της Σαντορίνης ως ασφαλούς και ελκυστικού προορισμού είναι υψίστης σημασίας για τη βιωσιμότητα του τουρισμού στο νησί.

Πηγή: Frankfurter Rundschau, DW, Διεπιστημονική Επιτροπή ΕΚΠΑ


δειτε ακομα

δειτε ακομα