Ενδιαφέρον στον διεθνή τύπο έχει προκαλέσει η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, με επίκεντρο τις ανησυχίες των κατοίκων και τις πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό και την οικονομία του νησιού.
Ανησυχία για τους Σεισμούς στη Σαντορίνη
Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau φιλοξένησε δηλώσεις του γεωφυσικού Κρίστιαν Χύμπσερ, ο οποίος παρακολουθεί στενά την κατάσταση. “Είναι πολύ έντονοι και δικαιολογημένα προκαλούν ανησυχία“, τόνισε ο ειδικός, αναδεικνύοντας την ένταση του φαινομένου.
Ο Κρίστιαν Χύμπσερ, επικεφαλής του τμήματος θαλάσσιας γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, έχει αφιερώσει τα τελευταία 20 χρόνια στην έρευνα των ηφαιστείων της Σαντορίνης, συνεργαζόμενος στενά με Έλληνες συναδέλφους. Η εμπειρία του προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στις απόψεις του σχετικά με την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα.
Ηφαιστειακή Δραστηριότητα και ο Κίνδυνος Έκρηξης
Σύμφωνα με την Deutsche Welle (DW), ο Χύμπσερ εκτιμά ότι οι τρέχοντες σεισμοί δεν συνδέονται άμεσα με ηφαιστειακή δραστηριότητα. “Μελετήσαμε εντατικά το Κολούμπο. Έχει εκραγεί πέντε φορές στη γεωλογική του ιστορία… Καθώς η τελευταία έκρηξη έγινε πριν από λιγότερο από 400 χρόνια, ο κίνδυνος είναι στατιστικά μάλλον μικρός“, εξήγησε, καθησυχάζοντας σχετικά με τον άμεσο κίνδυνο ηφαιστειακής έκρηξης.
Ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τους Σεισμούς Σαντορίνης-Αμοργού
Η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στις 26 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ ανίχνευσε και εντόπισε συνολικά 20.000 σεισμούς στην περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού. Η ανίχνευση έγινε με τη χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης.
Από αυτούς τους σεισμούς, περισσότεροι από 17.400 είχαν μέγεθος Μ³1.0. Στις 15 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί, με 36 από αυτούς να έχουν μέγεθος Μ³2.5. Σημαντικό είναι ότι δεν καταγράφηκε κανένας σεισμός με μέγεθος Μ³4.0, ενώ οι δύο μεγαλύτεροι σεισμοί είχαν μέγεθος 3.9.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, στις 16 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 89 σεισμοί, εκ των οποίων ένας είχε μέγεθος M≥4.0 και κανένας Μ³4.5. Ο ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου και είχε μέγεθος 5.1. Η σεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται κυρίως στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου, γεγονός που επιβεβαιώνει την εστίαση της έντασης στην συγκεκριμένη περιοχή.