Η πορεία προς τις πανελλήνιες εξετάσεις του 2025 και το μέλλον των ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα αναδεικνύονται ως κρίσιμα ζητήματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι τάσεις στις επιλογές των υποψηφίων για το μηχανογραφικό
Ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤNews, τόνισε πως οι νέοι δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε πρακτικά και εφαρμοσμένα γνωστικά αντικείμενα, τα οποία προσφέρουν ευκαιρίες για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.
«Καθώς τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με τα ηλεκτρονικά μέσα, πραγματοποιούν εκτενή έρευνα για τα προγράμματα σπουδών και επιλέγουν σχολές που ανταποκρίνονται στα προσωπικά τους ενδιαφέροντα», εξήγησε.
Αδειοδοτήσεις και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα
Σχετικά με τις αιτήσεις αδειοδότησης των ξένων πανεπιστημίων, ο κ. Παπαϊωάννου γνωστοποίησε ότι μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές εισηγήσεις από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ για τα 12 αιτήματα λειτουργίας παραρτημάτων στην Ελλάδα.
«Μετά την παραλαβή των εισηγήσεων θα αποφασίσουμε ποια ιδρύματα θα λάβουν άδεια λειτουργίας για τον Σεπτέμβριο», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την προσεκτική και αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης.
Η διεθνής εικόνα και η αξία των πανεπιστημίων στην Ελλάδα
Για τις διεθνείς κατατάξεις των ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων, ο υφυπουργός σημείωσε πως βρίσκεται σε παρόμοια επίπεδα και τόνισε τη σημασία να μη συγκρίνουμε μόνο αριθμητικά δεδομένα.
«Πολλά περιφερειακά ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια», εξήγησε, «αν και δεν κατατάσσονται ψηλά διεθνώς, προσφέρουν εξαιρετική ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητα».
Σκληρές προδιαγραφές για την ποιότητα της εκπαίδευσης
Τέλος, επανέλαβε πως η διαδικασία αδειοδότησης είναι αξιόπιστη, διαφανής και αυστηρή, με γνώμονα την εξασφάλιση υψηλών προδιαγραφών στην εκπαίδευση που λαμβάνει ο Έλληνας φοιτητής.