Η επιλογή των νέων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου φέρνει έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο επιλογής των νέων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για αθέτηση του νόμου και αγνόηση της μυστικής ψηφοφορίας που προέβλεπε τη συμμετοχή των ανώτατων δικαστών στη διαδικασία.

Η αμφιλεγόμενη επιλογή των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει πως παρά την υιοθέτηση του νόμου 5123/2024, που προέβλεπε τη μυστική ψηφοφορία στα Ανώτατα Δικαστήρια για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση επέλεξε να παραβλέψει τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τους αρεοπαγίτες με την καλύτερη νομική κατάρτιση και πολύ υψηλή εκτίμηση στον νομικό χώρο.

Νόμος 5123/2024 και οι προεκτάσεις του στην δικαστική ανεξαρτησία

Το καλοκαίρι του 2023, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προώθησε νομοθεσία που εισήγαγε μια διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας, ως μια προσπάθεια να ευθυγραμμιστεί η ελληνική δικαστική διαδικασία με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στόχος ήταν να δοθεί στους δικαστές μεγαλύτερος λόγος στην επιλογή της ηγεσίας τους, κάτι που αποτελούσε κοινωνικό αίτημα και ενίσχυε το αίσθημα δικαστικής αυτονομίας.

Ωστόσο, η πρακτική εφαρμογή αυτής της διαδικασίας αποκάλυψε τις κυβερνητικές προθέσεις: η κυβέρνηση παρέκαμψε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και προχώρησε σε επιλογές που αμφισβητούν την αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας και του αυτοπεριορισμού της εκτελεστικής εξουσίας.

Η κριτική της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση τονίζει:

  • Οι εκλεκτοί δικαστές με κορυφαία νομική κατάρτιση και εκτιμητέο ήθος αγνοήθηκαν κατά την τελική επιλογή των 8 θέσεων αντιπροέδρων.
  • Η νομοθετική πρωτοβουλία παρουσιάστηκε ως ένα βήμα προς τη δικαστική αυτοδιάθεση αλλά χρησιμοποιήθηκε επικοινωνιακά και μερικώς, μόνο όποτε το επιθυμούσε η κυβέρνηση.
  • Η ανάγκη κατάργησης του νόμου 5123/2024 προβάλλεται ως εκ του αποτελέσματος καλύτερη επιλογή, προκειμένου να αποφευχθεί η προσποίηση συμμετοχής και σεβασμού προς το δικαστικό σώμα.
  • Η Ένωση καλεί σε έναν ουσιαστικό αυτοπεριορισμό της εκτελεστικής εξουσίας, ως προϋπόθεση για τη χειραφέτηση και ενδυνάμωση της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα.
  • Η επόμενη μέρα για την δικαστική ηγεσία και τις δημοκρατικές αξίες

    Η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για ενίσχυση της διαφάνειας και την τήρηση των νόμων που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η διαδικασία επιλογής των κορυφαίων δικαστικών στελεχών καλείται να αντανακλά την πραγματική βούληση του δικαστικού σώματος, με σκοπό τον σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

    δειτε ακομα

    δειτε ακομα