Η Ελλάδα καταδικάζει στον ΟΗΕ τις αναφορές του ΟΙΣ για «τουρκική μειονότητα» και το Κυπριακό

Η Ελλάδα επιβεβαιώνει με σθένος τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ΟΗΕ και Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Συνεργασία ΟΗΕ – Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και ο ρόλος της Ελλάδας

Στο πλαίσιο συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναδείχθηκε η θεμελιώδης σημασία της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ). Η Ελλάδα επανέλαβε τη σταθερή της υποστήριξη στην εφαρμογή του κεφαλαίου VIII του Χάρτη του ΟΗΕ, που προωθεί την συνεργασία με περιφερειακούς και υποπεριφερειακούς διεθνείς οργανισμούς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εποικοδομητικό διάλογο και κοινή δράση.

Ανησυχίες σχετικά με ψηφίσματα και δηλώσεις του ΟΙΣ – Διεθνές Δίκαιο και Συνθήκη της Λωζάννης

Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, κ. Ιωάννης Σταματέκος, εξέφρασε την έντονη ανησυχία για ορισμένα ψηφίσματα και δηλώσεις του ΟΙΣ που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ. Ιδιαίτερα επισήμανε ότι αναφορές σε «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη» και «τουρκική μουσουλμανική κοινότητα στα Δωδεκάνησα» είναι ανακριβείς, δεδομένου ότι η διεθνής Συνθήκη της Λωζάννης καθορίζει ρητά το καθεστώς της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη με θρησκευτικά κριτήρια.

Παρατηρητεία της αποσχιστικής οντότητας στην Κύπρο από τον ΟΙΣ

Ο κ. Σταματέκος τόνισε την επιδοκιμασία που έχει δοθεί από το 2004 στον ΟΙΣ προς την αποσχιστική οντότητα στην Κύπρο, παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ψηφίσματα 541 και 550), τα οποία καταδικάζουν με σαφήνεια τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας και απαιτούν την απόσυρσή της. Επιπλέον, η Ελλάδα επιμένει στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από όλα τα κράτη μέλη.

Η ελληνική θέση για τη βελτίωση της συνεργασίας με τον ΟΗΕ

Η Ελλάδα εξέφρασε τη λύπη της επειδή προηγούμενες προσπάθειες να θέσει τα παραπάνω θέματα ενώπιον της Γραμματείας του ΟΙΣ δεν καρποφόρησαν. Επιπλέον, υπογράμμισε πως η υιοθέτηση θέσεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο μόνο επιβραδύνει την πρόοδο στην συνεργασία με τον ΟΗΕ. Ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ελλάδα δεσμεύεται να θίξει αυτά τα ζητήματα με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα, προάγοντας την ειρήνη και τη διεθνή δικαιοσύνη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα