Η συνεργασία στον αγροτικό τομέα ως κλειδί για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Σημασία συνεργασίας για τους Έλληνες παραγωγούς
Ο μικρός μέσος όρος εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα καθιστά επιτακτική τη συνεργασία μεταξύ των αγροτών, όπως τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων, Κρίστοφ Χάνσεν, στο 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη. Η αλληλοϋποστήριξη αποτελεί τον πυλώνα για την ενίσχυση της παραγωγής και την επίτευξη των στρατηγικών στόχων βιωσιμότητας.
Ψηφιακή πρόοδος στον πρωτογενή τομέα
Ο Επίτροπος επαίνεσε την Ελλάδα για την ψηφιακή της ανάπτυξη στην γεωργία, τονίζοντας ότι τα οικολογικά προγράμματα προωθούν την ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων, με την πλειοψηφία των δικαιούχων να εφαρμόζουν ψηφιακές λύσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητα και την διαφάνεια στις εκμεταλλεύσεις.
Χρηματοδότηση μέσω της ΚΑΠ για ομάδες παραγωγών
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ενεργοποίηση κονδυλίων ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, που υποστηρίζουν ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, ενισχύοντας την ομαδική δράση και την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.
Προστασία και προβολή προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ
Η Ελλάδα ξεχωρίζει με πάνω από 280 κατοχυρωμένα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, όπου η φέτα και το ελαιόλαδο αποτελούν τα πιο αναγνωρίσιμα παραδείγματα. Η προσήλωση στην ποιότητα και την αυθεντικότητα αυτών των προϊόντων ενισχύει την παρουσία τους στις παγκόσμιες αγορές.
Μείωση γραφειοκρατίας και νέα πολιτική για γεωργούς
Σε απάντηση στα αιτήματα των αγροτών για απλοποίηση, ο Επίτροπος σημείωσε τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της ΕΕ για μείωση των διοικητικών βαρών, επιτρέποντας στους παραγωγούς να επικεντρωθούν στην παραγωγή ποιοτικών τροφίμων. Νέες πρωτοβουλίες και προτάσεις αναμένονται μέσα στη χρονιά για περαιτέρω βελτιώσεις.
Προώθηση νέας γενιάς αγροτών και δίκαιη αμοιβή
Η προσέλκυση νέων αγροτών κρίνεται απαραίτητη, καθώς ο πληθυσμός στον πρωτογενή τομέα γηράσκει. Ο κ. Χάνσεν υπογράμμισε: «Η δίκαιη αμοιβή για δίκαιη εργασία εμποδίζει την πώληση κάτω του κόστους και δημιουργεί συνθήκες δικαιοσύνης και προβλεψιμότητας που απαιτούνται για το μέλλον της γεωργίας».
Καινοτομία και βιοοικονομία ως συμπληρωματικές πηγές εισοδήματος
Παράλληλα, η δημόσια εισοδηματική στήριξη παραμένει ζωτικής σημασίας για πολλούς αγρότες, αλλά η ΕΕ στοχεύει να ενισχύσει τις καινοτομίες και νέα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως η βιοοικονομία, προσφέροντας συμπληρωματικές ευκαιρίες για την αύξηση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.
Επόμενα βήματα και επίσκεψη στην Ελλάδα
Ο Επίτροπος αναφέρθηκε ότι σύντομα θα επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα, στα πλαίσια της ευρύτερης περιοδείας του σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, για να στηρίξει από κοντά τους Έλληνες παραγωγούς και να προωθήσει πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τον αγροτικό τομέα της χώρας.