Ο δρόμος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα φαίνεται να ανοίγει, μετά την πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, Κιρ Στάρμερ στο Λονδίνο. Παρά τις θετικές ενδείξεις, η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να κρατήσει το ζήτημα σε χαμηλούς τόνους.
Γλυπτά του Παρθενώνα: Ανακοινώσεις από τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν
Σε μια πρόσφατη δήλωσή του, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, τόνισε ότι μια πιθανή συμφωνία για την επιστροφή των γλυπτών προς την Ελλάδα βρίσκεται «ακόμη σε απόσταση». Χαρακτήρισε την κατάσταση ως πολύπλοκη και τόνισε την ανάγκη να εξεταστούν οι λεπτομέρειες πριν από οποιαδήποτε συμφωνία.
«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο ορισμένα από τα γλυπτά να επιστρέψουν στην Αθήνα, τη φυσική τους τοποθεσία. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να δανείσει κάποια από τα πολύτιμα αντικείμενά της. Παρά την πρόοδο που έχουμε σημειώσει, βρισκόμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο», δήλωσε.
Ο Όσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, φάνηκε να θέλει να κρατήσει χαμηλά τις προσδοκίες για μια άμεση λύση. Σημείωσε ότι εάν η διαπραγμάτευση ήταν κοντά στην ολοκλήρωση, θα βρισκόταν ήδη στο Λονδίνο. «Εάν είχαμε βρεθεί κοντά σε μια συμφωνία για τα γλυπτά, θα ήμουν στο Λονδίνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νέες εξελίξεις με την κυβέρνηση των Εργατικών
Σύμφωνα με τον Όσμπορν, η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ έχει προσφέρει περισσότερη ευελιξία στη διαχείριση του ζητήματος. Η πρόσφατη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, άνοιξε ξανά τις συζητήσεις σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών.
Αυτό διαφέρει σαφώς από τη στάση του πρώην πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος είχε ακυρώσει μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, λόγω προηγούμενων δηλώσεων γύρω από το θέμα των γλυπτών.
Ο Όσμπορν επεσήμανε ότι σύμφωνα με τον Κιρ Στάρμερ, το ζήτημα αυτό αφορά τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, οι οποίοι λειτουργούν ανεξάρτητα από την κυβέρνηση.