Το τελευταίο διάστημα, οι εξάρσεις γαστρεντερίτιδας έχουν ενταχθεί στο επίκεντρο των ελληνικών και ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών. Ιδιαίτερη προσοχή έχει προκαλέσει το περιστατικό στα Χανιά όπου πάνω από 160 φοιτητές του Πολυτεχνείου μολύνθηκαν από νοροϊό μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς καταγράφονται και άλλες εστίες του ιού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Καθημερινή και τη δημοσιογράφο Μαρία – Νίκη Γεωργάντα, ο νοροϊός ανησυχεί επίσης πολλές χώρες της Ευρώπης. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την περίοδο 2023/2024 παρατηρήθηκε αύξηση των λοιμώξεων συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χώρες όπως η Αυστρία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σημειώσει αύξηση κρουσμάτων νοροϊού, όπως καταδεικνύει έκθεση του Eurosurveillance.
Η οικογένεια των νοροϊών χωρίζεται σε 10 γονοομάδες (GI έως GX), με τις περισσότερες λοιμώξεις να σχετίζονται με ιούς GI (9 γονότυποι) και GII (23 γονότυποι). Μετά το 2012, ο τύπος «GII.4 Sydney» έχει συνδεθεί με πάνω από το 50% των παγκόσμιων κρουσμάτων, ενώ από το 2021 μια νέα αύξηση κρουσμάτων αποδίδεται στα στελέχη GII.17, κυρίως μετά την έξαρση στη Ρουμανία.
Σύμφωνα με πηγές του ΕΟΔΥ, η δραστηριότητα του νοροϊού έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ευρώπη το τελευταίο έτος. Στην Ελλάδα, ωστόσο, ο νοροϊός δεν παρακολουθείται τακτικά και, επομένως, δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για την ετήσια κυκλοφορία του. Παρ’ όλα αυτά, λόγω των πρόσφατων επιδημικών εξάρσεων σε διάφορες περιοχές, ο ΕΟΔΥ εξετάζει τις αιτίες και παρακολουθεί την επιδημιολογία του ιού.
Μία από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις είναι αυτή στους Χανιά, όπου οι φοιτητές του Πολυτεχνείου παρουσίασαν μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Ο ΕΟΔΥ αναζητά τώρα τις αιτίες του «κύματος», με το πλήθος των περιστατικών να ξεπερνά τα 160 σε μόλις τέσσερις ημέρες. Για τον σκοπό αυτό, έχει αποσταλεί ένα ερωτηματολόγιο στον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, προκειμένου να συμπληρωθεί από τους φοιτητές και τους καθηγητές που νοσήσαν. Οι συμμετέχοντες θα απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα τρόφιμα που κατανάλωσαν, τα συμπτώματα που εμφάνισαν, τη χρήση νερού και την κοινωνική τους δραστηριότητα, ώστε οι ειδικοί να εντοπίσουν τη διαδρομή του ιού.