Παρότι το περίφημο ριφιφί στην Τράπεζα Εργασίας τη δεκαετία του ’90 είχε αποκτήσει μυθικές διαστάσεις, το χτύπημα που σημειώθηκε την περίοδο του Πάσχα του 2008 σε τραπεζικό υποκατάστημα στην Κηφισιά διεκδικεί επάξια τον τίτλο του “δεύτερου μεγαλύτερου” στην ιστορία των ελληνικών χρονικών.
Έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια επίμονων ερευνών, η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) κατάφερε να ρίξει φως στην πολύκροτη υπόθεση, ταυτοποιώντας έναν 53χρονο κακοποιό, ο οποίος εκτίει σήμερα ποινή φυλάκισης σε σωφρονιστικό κατάστημα της Γαλλίας. Η εξιχνίαση του ριφιφί, που απέφερε στους δράστες λεία ύψους άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί σημαντική επιτυχία για τις ελληνικές αρχές.
Η ταυτοποίηση του υπόπτου κατέστη δυνατή χάρη στη διεξοδική έρευνα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία αξιοποίησε βάσεις δεδομένων άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο της έρευνας, αξιοποιήθηκε γενετικό υλικό DNA που είχε συλλεχθεί από τον χώρο του εγκλήματος το 2008. Η αντιπαραβολή του DNA έδειξε ότι ο 53χρονος άνδρας, αλβανικής καταγωγής από το Κόσοβο, ήταν ένας από τους δράστες του ριφιφί στην τράπεζα που βρίσκεται στη Λεωφόρο Κηφισιάς.
Ο συγκεκριμένος κακοποιός, σεσημασμένος στις αστυνομικές αρχές του Κοσόβου, της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχει μακρύ ιστορικό εγκληματικής δράσης, συμπεριλαμβανομένων κλοπών και άλλων σοβαρών αδικημάτων. Επιπλέον, φέρεται να εμπλέκεται και σε άλλες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την Ελληνική Αστυνομία.
Αναλυτικά το Χρονικό του Ριφιφί στην Κηφισιά
Το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης του 2008, λίγο μετά το κλείσιμο του τραπεζικού υποκαταστήματος ενόψει των εορτών του Πάσχα, η ομάδα του 53χρονου εισέβαλε στο κτίριο παραβιάζοντας ένα παράθυρο στην πίσω πλευρά. Οι δράστες κατευθύνθηκαν στο υπόγειο, όπου βρισκόταν το θησαυροφυλάκιο με τις θυρίδες ασφαλείας και το κεντρικό χρηματοκιβώτιο. Μεθοδικά, άνοιξαν μια τρύπα διαστάσεων 0,4 x 0,5 μέτρων και εισήλθαν στο θησαυροφυλάκιο.
Στη συνέχεια, οι κακοποιοί παραβίασαν το κεντρικό χρηματοκιβώτιο και αφαίρεσαν 364.100 ευρώ σε μετρητά. Η μεγαλύτερη αξία, ωστόσο, βρισκόταν στις 66 θυρίδες ασφαλείας που παραβιάστηκαν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τις θυρίδες αφαιρέθηκαν κοσμήματα, ρολόγια, χρυσές λίρες και άλλα τιμαλφή, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Πριν τραπούν σε φυγή, οι δράστες φρόντισαν να αφαιρέσουν και το σύστημα καταγραφής του κλειστού κυκλώματος βιντεοσκόπησης, σε μια προσπάθεια να καλύψουν τα ίχνη τους. Το ριφιφί στην Κηφισιά, λόγω της μεθοδικότητας και της αξίας της λείας, συγκαταλέγεται στα πιο εντυπωσιακά εγκλήματα στην ιστορία της ελληνικής αστυνομίας, παρά την πολύχρονη καθυστέρηση στην εξιχνίασή του.
Η συμπληρωματική δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της ΕΛ.ΑΣ. υποβλήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2025 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κεφαλαίου στην υπόθεση.