Το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ενεργοποιείται η Διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε το «πράσινο φως» για την έγκριση των προσωρινών αποτελεσμάτων αξιολόγησης προτάσεων σχετικά με τη «Διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ». Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του μεγάλου Έργου «Πανεπιστήμια Αριστείας», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Ειδικότερα, οι προσωρινοί πίνακες βαθμολογικής κατάταξης δείχνουν ότι εγκρίθηκαν 63 προτάσεις για τη χρηματοδότηση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (Joint Master ή Dual Master). Αυτά τα προγράμματα αποτελούν συνεργασίες ελληνικών πανεπιστημίων με διακεκριμένα ξένα πανεπιστήμια. Συνολικά, υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν 132 προτάσεις από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις εγκεκριμένες προτάσεις φτάνει τα 81 εκατομμύρια ευρώ περίπου (80.958.186,71). Από αυτό το ποσό, τα 70 εκατομμύρια ευρώ (69.998.972,56) προέρχονται από τη συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ενώ τα υπόλοιπα 11 εκατομμύρια ευρώ (10.959.214,15) αφορούν στον ΦΠΑ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο για την ευρεία συμμετοχή της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και για την υψηλή ποιότητα των υποβληθεισών προτάσεων. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι βέβαιο ότι η συνεργασία με εγνωσμένου κύρους πανεπιστήμια του εξωτερικού θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών που παρέχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια με τη διεύρυνση της εξειδίκευσης που παρέχεται στους Έλληνες φοιτητές.»
Στόχοι της Δράσης «Διεθνοποίηση εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ»
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, κύριος στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της προώθησης συνεργασιών με καταξιωμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, επιδιώκεται η στήριξη των ελληνικών ΑΕΙ που επιθυμούν να δημιουργήσουν κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα (Joint Master ή Dual Master) με διακεκριμένα ξένα πανεπιστήμια. Προτεραιότητα δίνεται σε μεταπτυχιακά προγράμματα που χαρακτηρίζονται από:
- Καινοτομία: να μην προσφέρονται ήδη από δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
- Προσιτότητα: να παρέχονται με όρους που είναι οικονομικά προσιτοί για την κοινωνία (είτε με δίδακτρα είτε χωρίς).
- Ισότητα: να διασφαλίζεται η δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση καθώς και ίσες ευκαιρίες για όλους ανεξαιρέτως τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.