Ο εφιάλτης των σεξουαλικών επιθέσεων στην Αθήνα καλά κρατεί.
Δύο βιασμοί την εβδομάδα: Σοκαριστικά στοιχεία για τις επιθέσεις στην Αθήνα
Το πρόσφατο περιστατικό βιασμού στα Εξάρχεια, όπου ένας άνδρας αποπειράθηκε να βιάσει μια νεαρή κοπέλα μέρα-μεσημέρι, έφερε ξανά στην επιφάνεια το φαινόμενο της έμφυλης βίας και τις σεξουαλικές επιθέσεις που γίνονται στην πρωτεύουσα.
Δυστυχώς, τέτοια συμβάντα δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά στο αστυνομικό δελτίο της Αθήνας. Τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αποκαλυπτικά: Τους τελευταίους 12 μήνες (από τον Απρίλιο 2024 έως τον Απρίλιο 2025), καταγράφηκαν συνολικά 99 υποθέσεις βιασμού ή απόπειρας βιασμού στην ευρύτερη περιοχή.
- 78 από αυτές ήταν τελεσμένοι βιασμοί.
- 21 ήταν απόπειρες βιασμού.
Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, συνέβαιναν πάνω από 8 επιθέσεις κάθε μήνα, δηλαδή περίπου δύο βιασμοί την εβδομάδα, στην Αθήνα την τελευταία χρονιά.
Οι περιοχές με τα περισσότερα καταγεγραμμένα περιστατικά βιασμού είναι:
- Ομόνοια: 18 επιθέσεις
- Άγιος Παντελεήμονας: 16 επιθέσεις
- Κολωνός: 6 επιθέσεις
- Αμπελόκηποι: 6 επιθέσεις
- Κυψέλη: 5 επιθέσεις
- Εξάρχεια: 5 επιθέσεις
- Ακρόπολη: 3 επιθέσεις
- Ζωγράφου: 3 επιθέσεις
- Περιστέρι: 3 επιθέσεις
Τα υπόλοιπα περιστατικά βιασμού σημειώθηκαν σε διάφορες άλλες περιοχές της Αθήνας, συμπληρώνοντας τον ανησυχητικό συνολικό αριθμό των 99 επιθέσεων την τελευταία χρονιά.
Οι σεξουαλικές επιθέσεις στους δρόμους της Αθήνας είναι μια πραγματική απειλή. Αντιμέτωπες με αυτή την κατάσταση, πολλές γυναίκες αναγκάζονται να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας. Κάποιες περπατούν κρατώντας τα κλειδιά σφιχτά στο χέρι, ενώ άλλες αλλάζουν ρούχα μέσα στη μέρα για να καλύψουν περισσότερο το σώμα τους. Αρκετές επιλέγουν άνετα παπούτσια, φοβούμενες ότι μπορεί να χρειαστεί να τρέξουν αν βρεθούν σε κίνδυνο.
Η ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική αντίδραση είναι επιτακτική. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσεται η εφαρμογή Matterz, η οποία αναμένεται να είναι διαθέσιμη στα τέλη Μαΐου. Το Matterz φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για έναν πιο ασφαλή και συμπεριληπτικό κόσμο, προσφέροντας:
- Μια ψηφιακή πλατφόρμα όπου χρήστες μπορούν ανώνυμα να αξιολογούν χώρους (όπως μπαρ, δρόμους, δημόσιους χώρους) με βάση την ασφάλεια και τη συμπερίληψή τους.
- Το εργαλείο SafetyNet, το οποίο επιτρέπει την άμεση κοινοποίηση της τοποθεσίας σε άτομα εμπιστοσύνης σε περίπτωση κινδύνου.