Από τις 15 Οκτωβρίου 2024, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων του Β΄ Κύκλου του προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», το οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).
Η διάρκεια του προγράμματος κατάρτισης ανέρχεται στις 345 ώρες, εκ των οποίων οι 270 ώρες είναι θεωρητική εκπαίδευση και οι 75 ώρες πρακτική άσκηση.
Το εκπαιδευτικό επίδομα για κάθε ωφελούμενο είναι πέντε ευρώ (5€/ώρα), με δυνατότητα να φτάσει έως και 1.725 ευρώ για την πλήρη παρακολούθηση του προγράμματος.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 5 Περιφέρειες: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.
Η εν λόγω πράξη χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ), στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021 – 2027», καθώς και από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Η εκπαίδευση θα διεξαχθεί σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 82759/29-8-2022 που καθορίζει τους κανόνες διαχείρισης των επιδοτούμενων προγραμμάτων μη τυπικής μάθησης.
Θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση
Ο τρέχων Β’ Κύκλος αιτήσεων δεν περιλαμβάνει δικαιούχους που διαμένουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί ο προκαθορισμένος αριθμός συμμετοχών από τον προηγούμενο κύκλο αιτήσεων.
Η πράξη περιλαμβάνει εξατομικευμένη καθοδήγηση, θεωρητική κατάρτιση, πρακτική άσκηση και πιστοποίηση επαγγελματικών γνώσεων για 4.984 άνεργους ανεξαρτήτου ηλικίας, οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι των Περιφερειών: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας.
Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι συμμετοχής είναι άνεργοι κάτοικοι των παραπάνω Περιφερειών, εκτός από εκείνους που βρίσκονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Οι γενικές προϋποθέσεις συμμετοχής περιλαμβάνουν:
- Να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων της ΔΥΠΑ με ενεργή κάρτα ανεργίας, ανεξαρτήτως επιδότησης.
- Να διαμένουν σε μία από τις τέσσερις επιλέξιμες Περιφέρειες.
- Να έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (απόφοιτοι Γυμνασίου ή Δημοτικού έως το 1980).
- Να μην έχουν μαθητική ή φοιτητική ιδιότητα. Όσοι είναι απόφοιτοι ΙΕΚ θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις πιστοποίησης.
- Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους.
Οι δράσεις
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:
Προβλέπεται παροχή 13 ατομικών συνεδριών συμβουλευτικής για την ενίσχυση των συμμετεχόντων, προκειμένου να αξιοποιήσουν τα «αποθέματα» και τις ικανότητές τους μέσω καινοτόμων μεθόδων που προάγουν την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη.
Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις περιλαμβάνουν:
- Θεωρητική κατάρτιση σε οριζόντιες (90 ώρες) και εξειδικευμένες γνώσεις (24 προγράμματα διάρκειας 180 ωρών), με στόχο την αναβάθμιση των εργασιακών δεξιοτήτων.
- Πρακτική άσκηση 75 ωρών για την ενίσχυση του επαγγελματικού προφίλ του συμμετέχοντα με πρακτική εκπαίδευση.
- Πιστοποίηση προσόντων και δεξιοτήτων από αναγνωρισμένους φορείς, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/IEC 17024 ή μέσω διεθνώς αναγνωρισμένων πιστοποίησεων.