Επέτειος ΕΟΚΑ: Συγκίνηση και μνήμες 70 χρόνια μετά την έναρξη του αγώνα στην Κύπρο

Ξεκινά ο θρυλικός αγώνας για την Ένωση!

Σαν σήμερα, την 1η Απριλίου 1955, η Κύπρος βυθίζεται στον αγώνα. Η ΕΟΚΑ, υπό τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή, υψώνει το ανάστημά της ενάντια στην αγγλική αποικιοκρατία, με έναν και μόνο στόχο: την Ένωση με την Ελλάδα. Ας θυμηθούμε τα γεγονότα εκείνης της σημαδιακής ημέρας και την πορεία προς την ανεξαρτησία, τιμώντας τους ήρωες που θυσιάστηκαν.

Η νύχτα της Έναρξης: Επιθέσεις και Θυσίες

Με το πρώτο σκοτάδι, οι αντάρτες της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις. Στόχος τους είναι κυβερνητικά κτίρια, αστυνομικοί σταθμοί, ο ραδιοφωνικός σταθμός και μια βρετανική στρατιωτική βάση στην Αμμόχωστο. Η πρώτη θυσία στον βωμό της ελευθερίας είναι ο Μόδεστος Παντελής, ένα παιδί 17 χρονών, που χάνει τη ζωή του στην προσπάθειά του να διακόψει τον φωτισμό της βρετανικής βάσης. Η θυσία του Μόδεστου συμβολίζει την αποφασιστικότητα και την αφοσίωση των νέων στον αγώνα.

Το Δημοψήφισμα του 1950 και ο Ρόλος του Μακαρίου

Η φλόγα του αγώνα άναψε πολύ πριν από την 1η Απριλίου. Το δημοψήφισμα του 1950, όπου το 95,7% των Ελληνοκυπρίων εξέφρασε την επιθυμία του για Ένωση με την Ελλάδα, έδειξε την αδιαμφισβήτητη βούληση του λαού. Η ανάδειξη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στην ηγεσία της Εκκλησίας ενίσχυσε την προσπάθεια. Ο Μακάριος, ως πολιτικός ηγέτης της ΕΟΚΑ, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πορεία προς την ανεξαρτησία, για να γίνει αργότερα ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ένας Αγώνας Γεμάτος Ηρωισμό και Δυσκολίες

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ διήρκεσε τέσσερα χρόνια, γεμάτα ηρωισμό, αλλά και θυσίες. Σκληρές μάχες, βασανιστήρια και εκτελέσεις σημάδεψαν αυτή την περίοδο. Στο στόχαστρο της ΕΟΚΑ δεν βρέθηκαν μόνο οι Άγγλοι, αλλά και όσοι συνεργάστηκαν μαζί τους, ακόμα και μέλη του ΑΚΕΛ. Παράλληλα, οι Τουρκοκύπριοι της οργάνωσης «Ταξίμ», που επιδίωκαν τη διχοτόμηση της Κύπρου, δημιουργούσαν επιπλέον εντάσεις.

Γρηγόρης Αυξεντίου και οι Ήρωες της Κρεμάλας

Ανάμεσα στους ήρωες του αγώνα, ο Γρηγόρης Αυξεντίου ξεχωρίζει. Υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, έμεινε στην ιστορία για τον ηρωικό του θάνατο. Αρνήθηκε να παραδοθεί στους Βρετανούς και θυσιάστηκε όταν τον έκαψαν ζωντανό στο κρησφύγετό του. Άλλοι ήρωες, όπως οι Μιχαλάκης Καραολής, Ανδρέας Δημητρίου, Κυριάκος Μάτσης, Ανδρέας Παναγίδης, εκτελέστηκαν στην αγχόνη, φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα». Ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο τελευταίος που απαγχονίστηκε, παρά τις εκκλήσεις για χάρη έπεσε θύμα της αδιαλλαξίας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Τα Φυλακισμένα Μνήματα: Ένας Τόπος Προσκυνήματος

Οι νεκροί αγωνιστές βρήκαν τελευταία κατοικία εντός των Κεντρικών Φυλακών Λευκωσίας. Τα «Φυλακισμένα Μνήματα», όπως ονομάζονται σήμερα, αποτελούν έναν τόπο προσκυνήματος, σύμβολο της θυσίας και της ελπίδας.

Η Ανεξαρτησία και η Σκιά της Ένωσης

Παρά τις θυσίες και τον αγώνα, η Ένωση με την Ελλάδα δεν έγινε πραγματικότητα. Οι Συμφωνίες Λονδίνου-Ζυρίχης το 1959 οδήγησαν στην ανακήρυξη της Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους. Η ανεξαρτησία ανακοινώθηκε επίσημα την 1η Οκτωβρίου 1960. Ωστόσο, ο ανεκπλήρωτος πόθος της Ένωσης παρέμεινε μια ανοιχτή πληγή στην ιστορία του νησιού. Κληρονομιά του αγώνα της ΕΟΚΑ, μια διαρκής προσπάθεια για δικαίωση και εθνική ολοκλήρωση.

δειτε ακομα

δειτε ακομα