Ένα σπάνιο μαρμάρινο θραύσμα με βαθιά ιστορική σημασία επέστρεψε στην Ελλάδα από τη Χιλή, σηματοδοτώντας έναν σημαντικό σταθμό στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Επαναπατρισμός μαρμάρινου θραύσματος από τη Χιλή στην Ελλάδα
Πρόκειται για ένα μαρμάρινο θραύσμα σίμης (υδρορρόης), με διαστάσεις 8,2 x 11,4 εκ., που διατηρεί το άνω μέρος της περίτεχνης εγχάρακτης διακόσμησης ανθεμίου, πλαισιωμένου από άνθη λωτού. Το αντικείμενο αυτό, σημαντικό για την αρχαιολογία, χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ. και φέρεται να προέρχεται από την Ακρόπολη των Αθηνών.
Η ιστορία ιδιοκτησίας και η επιστροφή
Το μαρμάρινο θραύσμα βρισκόταν στην κατοχή χιλιανού πολίτη, ο οποίος δήλωσε ότι η οικογένειά του το κατείχε από τη δεκαετία του 1930, με την πληροφορία πως η προέλευσή του ήταν η Ακρόπολη. Στις αρχές του έτους, επικοινώνησε με την Ελληνική Πρεσβεία στο Σαντιάγο και εξέφρασε την επιθυμία του να το επιστρέψει στην πατρίδα, συγκινημένος από τον αγώνα της Ελλάδας για την ανακατάκτηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη
Η Υπουργός Πολιτισμού τόνισε: «Ο επαναπατρισμός κάθε παράνομα εξαγόμενου πολιτιστικού αγαθού αποτελεί για την Ελλάδα μεγάλη χαρά και ικανοποίηση». Εξήγησε πως η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς βασίζεται στην συνεργασία και τον σεβασμό του κοινού παρελθόντος, ενώ ο επαναπατρισμός αυτού του θραύσματος είναι αποτέλεσμα άρτιας συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Σαντιάγο.
Ιστορική αξία και μελλοντική προστασία
Το θραύσμα παραδόθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών και μετά από ενδελεχή εξέταση, αποδόθηκε σε αρχαϊκό ναό που βρισκόταν στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Πιθανότατα πρόκειται για το ναό του Εκατόμπεδου, που ανεγέρθηκε επί Πεισιστράτου περίπου στα 570-550 π.Χ., όπως αποδεικνύουν σχετικές αρχαίες επιγραφές.