Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων, τα οποία προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.
Προτάσεις του ΕΟΔΥ
- Χωρίστε τα τρόφιμα σωστά.
- Διατηρείτε το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τρόφιμα στο ψυγείο σε σφραγισμένα δοχεία ή πλαστικές σακούλες.
- Αποθηκεύστε τα αυγά στην αρχική συσκευασία τους στο ψυγείο (όχι στην πόρτα).
- Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση καλά.
- Ρυθμίζετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου τουλάχιστον. Τοποθετήστε το αποψυγμένο κρέας σε κατάλληλο σκεύος.
- Αν μαγειρεύετε γέμιση στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν από την ψήσιμο.
- Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο μαγειρικής για να εξασφαλίσετε ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και του κέντρου της γέμισης φτάνει τους 74 βαθμούς.
- Αφήστε τη γέμιση για 20 λεπτά εντός της γαλοπούλας αφού την βγάλετε από τον φούρνο.
- Διατηρήστε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες.
- Αποθηκεύστε τα υπόλοιπα φαγητά στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν, το πολύ 2 ώρες μετά την προετοιμασία τους.
- Η θερμοκρασία στο ψυγείο πρέπει να είναι ≤ 4 βαθμούς Κελσίου και στην κατάψυξη ≤ -18 βαθμούς Κελσίου.
Αποψύξτε το κρέας:
- Στο ψυγείο σε δοχείο.
- Σε μια πλαστική σακούλα σε κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά).
- Στον φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.
- Αποφύγετε την απόψυξη του κρέατος σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί αυτό ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.
- Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά αν ετοιμάζετε συνταγές με ωμά αυγά.
- Αποφύγετε την κατανάλωση ωμών ζυμών.
- Η ζύμη με αλεύρι ή αυγά μπορεί να περιέχει βακτήρια, γι’ αυτό μην επιτρέπετε στα παιδιά να την δοκιμάσουν.
Μην ξεχνάτε τη σημασία του πλυσίματος χεριών:
- Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού.
- Πριν καταναλώσετε τρόφιμα.
- Μετά την επαφή με κατοικίδια ή ζωοτροφές.
- Μετά τη χρήση της τουαλέτας.
- Μετά τον καθαρισμό ενός παιδιού.
- Μετά την επαφή με απορρίμματα.
- Πριν και μετά τη φροντίδα ασθενούς.
- Πριν και μετά τη φροντίδα τραύματος.
- Μετά το φύσημα της μύτης ή το βήξιμο.