Ένταση και χημικά σημάδεψαν την ολοκλήρωση του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, με επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου. Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς.
Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο: Ένταση και διεκδικήσεις στο κέντρο της Αθήνας
Έντονες στιγμές επικράτησαν κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος), ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) και ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος), με την υποστήριξη φοιτητών και μαθητών. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, σημειώθηκε χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο εξέφρασαν την ανάγκη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, βελτίωση των υποδομών και των συνθηκών στα σχολεία, καθώς και άμεση παύση των πειθαρχικών διώξεων που έχουν επιβληθεί σε εκπαιδευτικούς.
Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε στο κέντρο της Αθήνας. Αντιπροσωπείες των ομοσπονδιών επιχείρησαν να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να επιδιώξουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους. Δείτε σχετικό βίντεο:
Πειθαρχικές Διώξεις και Ελλείψεις στην Εκπαίδευση
Ένα σημαντικό μέρος της κριτικής αφορά το πειθαρχικό πλαίσιο, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν ότι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν διώξεις λόγω της συμμετοχής τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της αξιολόγησης. Επιπλέον, η αποπομπή αιρετών εκπροσώπων από τα Πειθαρχικά Συμβούλια θεωρείται ότι στερεί από τους διωκόμενους το δικαίωμα στην αποτελεσματική υπεράσπιση.
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός τομέας της εκπαίδευσης. Αναφέρθηκαν περιπτώσεις απλήρωτων υπερωριών, καταναγκαστικής εργασίας τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, ασφυκτικού ελέγχου από τις διοικήσεις των σχολείων και απολύσεων που γίνονται χωρίς επαρκή αιτιολογία. Η συνεχής υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών έχει οδηγήσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς να εγκαταλείψουν τα ιδιωτικά σχολεία. Παρά τα υψηλά δίδακτρα που καταβάλλονται, οι αμοιβές παραμένουν καθηλωμένες στο Ενιαίο Μισθολόγιο, ενώ η εποπτεία από την πλευρά του κράτους είναι ανεπαρκής.
Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι η απουσία συλλογικών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους των φροντιστηρίων, των κέντρων ξένων γλωσσών και των ΣΑΕΚ (Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης). Σε αυτούς τους τομείς, οι εκπαιδευτικοί αμείβονται με ωρομίσθια που κυμαίνονται από 5 έως 8 ευρώ. Οι διαδηλωτές τόνισαν την ανάγκη για άμεση πολιτική βούληση, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αξιοπρεπές πλαίσιο εργασίας για όλους τους εκπαιδευτικούς, σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης. Απαιτείται, όπως αναφέρθηκε, η δημιουργία ενός νέου μισθολογικού πλαισίου για τους εκπαιδευτικούς, που θα ανταποκρίνεται στην προσφορά τους και στις σύγχρονες ανάγκες.