Εγγυημένη Ικανότητα 227 MW: Το Υβριδικό Έργο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στο Αμάρι

Αρχίζουν σύντομα οι εργασίες για την κατασκευή του μεγαλύτερου υβριδικού ενεργειακού έργου στην Ευρώπη, το οποίο θα περιλαμβάνει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες και αποθήκευση μέσω συστήματος αντλησιοταμίευσης.

Ο σταθμός θα βρίσκεται στο Αμάρι της Κρήτης και αναπτύσσεται από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με την κατασκευή του να προγραμματίζεται για αυτό το έτος και την ολοκλήρωσή του να εκτιμάται για το 2027.

Η επένδυση ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ και το έργο αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο, συνδυάζοντας αποδοτική αποθήκευση ενέργειας με βιώσιμη παραγωγή ηλεκτρισμού από άνεμο.

Ο σταθμός είχε καθυστερήσει σημαντικά λόγω αντιδράσεων και προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά πλέον έχει αποκτήσει σχεδόν όλες τις απαραίτητες άδειες για να μπει στη φάση της κατασκευής.

Μετά την έγκριση της τροποποιημένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Ανάπτυξης χορήγησε και άδεια εγκατάστασης τριετούς διάρκειας, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη των εργασιών.

Σύμφωνα με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ τουλάχιστον 100 θα είναι μόνιμες κατά τη λειτουργία του σταθμού.

Το υβριδικό έργο αξιοποιεί το φράγμα Ποταμών και συνδυάζει ενέργεια από δύο αιολικά πάρκα που θα έχουν συνολική ισχύ 89,1 MW στο νομό Λασιθίου, έναν υδροηλεκτρικό σταθμό 93 MW και ένα αντλητικό συγκρότημα 140 MW.

Στοιχεία του έργου:

Η αιολική εγκατάσταση θα περιλαμβάνει 17 ανεμογεννήτριες με ισχύ 4,8 MW η καθεμία, διάμετρο πτερωτής 133 μέτρων και ύψος πυλώνα 83 μέτρων.

Αυτό το σύστημα θα εξασφαλίσει 227 MW εγγυημένης ισχύος για το δίκτυο της Κρήτης, καλύπτοντας σημαντικό κομμάτι της ενεργειακής ανάγκης του νησιού.

Το αντλητικό σύστημα: θα είναι υπόγειο και θα περιλαμβάνει τρεις στροβιλοαντλίες 31 MW και 12 αντλίες μεταβλητών στροφών 3,2 MW η καθεμία. Αυτές οι εγκαταστάσεις θα αναβαθμίσουν ενεργειακά τον υφιστάμενο ταμιευτήρα του φράγματος.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένας νέος ταμιευτήρας χωρητικότητας 1,2 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, 450 μέτρα υψηλότερα από την υπάρχουσα δομή.

Η τροφοδοσία των αντλητικών συγκροτημάτων θα γίνεται αποκλειστικά από το αιολικό πάρκο της Σητείας, χωρίς να απαιτείται ενέργεια από το δίκτυο.

Το υβριδικό έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Αμάρι αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο αντίστοιχο έργο στην Ευρώπη και το πρώτο της κλίμακας και χαρακτηριστικών στην Ελλάδα, συνδυάζοντας αιολική ενέργεια με αντλησιοταμίευση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το διοικητικό σχήμα της Αμάρι Ενεργειακή, που θα προωθήσει το έργο, περιλαμβάνει τον Μιχάλη Βερροιόπουλο ως Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την Παναγιώτα Δρυμωνίτου διευθύνουσα σύμβουλο και τον Ηλία Παϊζάνη ως μέλος της διοίκησης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα