Στη σημερινή κοινωνία, οι δολοφονίες γυναικών από πρώην ή νυν συντρόφους έχουν δυστυχώς γίνει συχνό φαινόμενο. Για αυτόν τον λόγο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση νέες διατάξεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επιβολή προσωρινής κράτησης για πλημμελήματα που σχετίζονται με ενδοοικογενειακή βία, τη χρήση ηλεκτρονικών βραχιολιών, ποινές χωρίς αναστολή, και πιθανώς την κατάργηση της υποχρεωτικής ποινικής συνδιαλλαγής, η οποία μέχρι τώρα έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην πράξη.
Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στο τέλος Αυγούστου, αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Αυτή η έκβαση έρχεται σε μια περίοδο που η κοινωνία είναι σοκαρισμένη από την πρόσφατη δολοφονία της 43χρονης ∆ώρας στο Αγρίνιο, με συνολικά 13 καταγεγραμμένες δολοφονίες γυναικών μέχρι στιγμής το έτος.
Αναφορικά με τα 13 νέα μέτρα που προωθούνται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αυτά αποσκοπούν στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας και την εφαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με τη βία κατά των γυναικών. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα υιοθετήσει αυτή την οδηγία.
Οι προτεινόμενες διατάξεις, οι οποίες έχουν εγκριθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, περιλαμβάνουν επίσης τη δυνατότητα προσωρινής κράτησης στα σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας καθώς και στα κακουργήματα, εκτός εάν κριθεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση ή άλλοι περιοριστικοί όροι.
Η νέα νομοθεσία επιδιώκει επίσης να αντιμετωπίσει το φαινόμενο απελευθέρωσης κατηγορουμένων για κακοποιητικές συμπεριφορές, δίνοντας τη δυνατότητα παράτασης κράτησης για έως πέντε ημέρες. Επιπλέον, προβλέπεται ότι η διαδικασία εκδίκασης τέτοιων υποθέσεων θα επιταχύνεται, με άμεση ολοκλήρωση της ανάκρισης.
Αν ο κατηγορούμενος κριθεί ένοχος, η ποινή δεν θα μπορεί να ανασταλεί ή να μετατραπεί, διασφαλίζοντας ότι οι καταδικασθέντες θα εκτίουν τη ποινή τους. Οι εισαγγελικές αρχές θα μπορούν να εκδίδουν περιοριστικά μέτρα και πριν την επίσημη δίωξη, ενώ η παραβίαση αυτών των όρων θα έχει ως συνέπεια ποινή φυλάκισης. Κάθε υποτροπή θα θεωρείται επιβαρυντική περίπτωση, αυξάνοντας την ποινή για ενδοοικογενειακή βία.
Επιπλέον, ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των θυμάτων είναι η καθιέρωση απαλλαγής από την υποχρέωση παρουσίας τους στην ακροαματική διαδικασία. Η δίκη μπορεί να προχωρήσει με την ανάγνωση της αρχικής κατάθεσης, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει απαραίτητη την παρουσία του θύματος. Στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, ο εισαγγελέας εξετάζει αυτόματα τη δυνατότητα αλλαγής επιμέλειας ανήλικων τέκνων, και οι επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν τέτοια περιστατικά επεκτείνονται ώστε να περιλαμβάνουν και φαρμακοποιούς και φυσικοθεραπευτές.