ΕΛ.ΑΣ.: 5.500 αστυνομικοί χωρίς όπλο – Τα ψυχομετρικά τεστ τους

Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Θανάση Κατερινόπουλο, περίπου 5.500 μέλη της ΕΛΑΣ έχουν κριθεί ακατάλληλα για να φέρουν όπλο, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο κ. Κατερινόπουλος επισήμανε ότι οι αξιολογήσεις των αστυνομικών θα έπρεπε να είναι τακτικές και συνεχείς. «Δεν είμαι ειδικός σε ψυχομετρικά τεστ, αλλά η αξιολόγηση πρέπει να είναι πιο ουσιαστική. Υπάρχει ένας νόμος που επιβάλλει την ψυχολογική εξέταση των αστυνομικών κάθε πέντε χρόνια».

«Υπήρχαν κάποιες προηγούμενες ψυχομετρικές εξετάσεις, τις οποίες πήραν από το εξωτερικό, αλλά μελλοντικά θεωρήθηκαν ανεπαρκείς. Οι απόψεις διίστανται επί του θέματος. Αυτό που παραμένει αδιαμφισβήτητο είναι ότι οι αστυνομικοί πρέπει να περάσουν αξιολογήσεις κάθε πενταετία. Είναι σοβαρή ανησυχία το γεγονός ότι περίπου 5.500 αστυνομικοί αυτή τη στιγμή είναι χωρίς όπλο. Αυτό ανέρχεται στο 10-12% του συνολικού προσωπικού», τόνισε ο κ. Κατερινόπουλος.

«Σε αυτούς τους αστυνομικούς αφαιρείται το όπλο, αλλά παραμένουν στη υπηρεσία. Αυτό δεν είναι απλώς βοηθητική εργασία. Να το πω απλά: δεν έχουμε αστυνομία», πρόσθεσε.

police 378255 960 720

Ο κ. Κατερινόπουλος επεσήμανε ότι η πενταετία δεν είναι αρκετή. «Πρέπει να γίνονται ψυχομετρικές εξετάσεις τακτικά, καθώς οι επιτροπές που είναι υπεύθυνες για αυτές τις διαδικασίες δεν είναι μόνο δύο, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη. Είναι αδύνατο όλοι να κάνουν λάθος στις εξετάσεις», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία των ακατάλληλων, ο κ. Κατερινόπουλος δήλωσε: «Θα βρείτε αυτούς τους ανθρώπους σε διάφορες θέσεις, όπως σε αστυνομικά τμήματα, πιθανότατα εις βάρος των υπολοίπων. Είναι κομβικό το θέμα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση».

police 5226674 960 720

«Εφόσον το σύστημα αξιολόγησης αποδεικνύεται ανεπαρκές, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Να δημιουργηθούν επιτροπές σε κάθε αστυνομική διεύθυνση για περισσότερες ψυχομετρικές εξετάσεις καθώς και μετά από περιστατικά. Είναι ζωτικής σημασίας», είπε.

«Επίσης, οι επιτροπές θα πρέπει να μην δέχονται κανένα τηλεφώνημα από κανέναν παράγοντα», προσέθεσε, αναφερόμενος στην ανάγκη για διαφάνεια.

«Συνήθως, οι υποψήφιοι για πολιτικά αξιώματα συναντούν μόνο κυβερνητικούς αξιωματούχους και αυτό πρέπει να αλλάξει. Τα επιδόματα θα πρέπει να πηγαίνουν σε εκείνους που υπηρετούν πραγματικά στο δρόμο, όχι σε άλλους που προφανώς δεν βρίσκονται σε κίνδυνο», κατέληξε ο κ. Κατερινόπουλος.

δειτε ακομα

δειτε ακομα