Η κοινωνία δείχνει ξεκάθαρη βούληση για αποτελεσματικά μέτρα κατά της βίας σε εκπαιδευτικούς χώρους, προτάσσοντας την ασφάλεια και την πρόληψη.
Ισχυρή υποστήριξη στα μέτρα κατά της βίας στα πανεπιστήμια
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό της ΕΡΤ, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ της φόρτωσης του κόστους αποκατάστασης ζημιών στους υπαίτιους βανδαλισμών στα πανεπιστήμια, με το ποσοστό να φτάνει το 90%. Επιπλέον, το 76% των ερωτώμενων υποστηρίζει τον ηλεκτρονικό έλεγχο εισόδου στους πανεπιστημιακούς χώρους μέσω συστημάτων όπως ηλεκτρονικές κάρτες ή μαγνητικές πύλες.
Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν επίσης ότι το 73% συμφωνεί με την αναστολή ή τη διαγραφή φοιτητών που υποτροπιάζουν σε αδικήματα, ενώ το 72% επιθυμεί την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας και την άμεση παρέμβαση της αστυνομίας σε περιπτώσεις έκνομων ενεργειών εντός ΑΕΙ.
Η τάση υπέρ της αυστηροποίησης μέτρων προστασίας και ελέγχου στην πανεπιστημιακή κοινότητα είναι σαφής, με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας των ιδρυμάτων.
Ενδοσχολική βία: Προτεραιότητα στην πρόληψη και ενίσχυση υποδομών
Στον τομέα της σχολικής βίας, σημαντική αποδοχή έχει η ενίσχυση αθλητικών υποδομών και δραστηριοτήτων για παιδιά και εφήβους, που κρίνεται «Πολύ χρήσιμη» ή «Αρκετά χρήσιμη» από το 85% των συμμετεχόντων. Πρόκειται για μέτρο που συνδυάζει πρόληψη και κοινωνική ένταξη, προλαμβάνοντας φαινόμενα επιθετικότητας σε σχολικά περιβάλλοντα.
Παρά ταύτα, το αίσθημα ασφάλειας στην καθημερινή ζωή παραμένει σχετικά ικανοποιητικό για την πλειονότητα, με την εξαίρεση της ανησυχίας που εκφράζεται για την ασφάλεια στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Μέτρα για περιορισμό της βίας: Αστυνόμευση και δικαιοσύνη στο επίκεντρο
Πρωταρχικές προτάσεις από τους πολίτες για την καταπολέμηση της βίας περιλαμβάνουν:
Το κοινωνικό αίσθημα ευθύνης και προστασίας στρέφεται κυρίως γύρω από μέτρα καταστολής και εποπτείας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην παρουσία της αστυνομίας και στη θέσπιση αυστηρότερων νομικών κυρώσεων, ωστόσο δεν παραβλέπεται η κεντρική σημασία της πρόληψης μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η ανάγκη για γρήγορη δικαστική διαχείριση.