Ολοένα και περισσότερες γυναίκες συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρόληψης “Φώφη Γεννηματά“. Συγκεκριμένα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 600.000 μαστογραφίες, από τις οποίες 33.000 περιλάμβαναν πρώιμα ευρήματα, δείχνοντας τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Capital και η Κουρλιμπίνη, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχουν γίνει περισσότερες από 20.000 εξετάσεις, με 300 γυναίκες να προχωρούν σε κολποσκοπήσεις και βιοψίες. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν μια θετική τάση στην πρόληψη και διάγνωση.
Αναφορικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας, γύρω στα 500.000, έχει πραγματοποιήσει self test. Από αυτούς, 9.000 βρέθηκαν θετικοί και έχει ήδη προγραμματιστεί 2000 κολποσκοπήσεις, εκ των οποίων οι 470 περιλάμβαναν βιοψία. Η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι κρίσιμη σε αυτό το ζήτημα.
Στις προσεχείς ημέρες, και συγκεκριμένα στα μέσα Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου στοχεύει 5,5 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 30-70 ετών, προσφέροντας δωρεάν επισκέψεις σε ιατρούς και αιματολογικές εξετάσεις για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Αυτός ο έλεγχος περιλαμβάνει εξετάσεις για το λιπιδαιμικό προφίλ και τον εντοπισμό μεταβολικού συνδρόμου, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για την πρόληψη σοβαρών καταστάσεων υγείας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Προλαμβάνω, προβλέπεται επίσης να ακολουθήσουν προγράμματα για τον καρκίνο του δέρματος και του πνεύμονα, με στόχο τις ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες θα παρασχεθούν οι απαραίτητες εξετάσεις σε τουλάχιστον τέσσερα νοσοκομεία της χώρας.
Διαδικασία συμμετοχής
Στις δωρεάν εξετάσεις περιλαμβάνονται:
- Ολική χοληστερόλη
- LDL χοληστερόλη (χαμηλής πυκνότητας)
- HDL χοληστερόλη (υψηλής πυκνότητας)
- Τριγλυκερίδια
- Non-HDL χοληστερόλη
- Σάκχαρο αίματος – γλυκόζη
- Γενική αίματος
Οι δικαιούχοι ηλικίας 30-70 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό μέσω μηνύματος στο κινητό ή με email. Όσοι δεν έχουν ενεργοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, μπορούν να επισκεφθούν οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο για να ζητήσουν εκτύπωση του παραπεμπτικού τους και να προγραμματίσουν ραντεβού μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, θα ακολουθεί επίσκεψη στον γιατρό για έλεγχο και καταγραφή της αρτηριακής πίεσης και του ιατρικού ιστορικού. Για τους άνδρες κάτω των 39 ετών και τις γυναίκες κάτω των 49, η διαδικασία θα περιλαμβάνει μόνο την καταγραφή αποτελεσμάτων εξετάσεων και συλλογή δεδομένων. Αντίθετα, για άνδρες από 40 και άνω και γυναίκες από 50 και άνω, η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει και εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.