Απάτες στα Social: Η Ιστορία ενός Θύματος από μια Φωτογραφία του Γιου του

Μια διαδικτυακή απάτη άλλαξε δραματικά τη ζωή του Δημήτρη Βαρελτζίδη. Όλα ξεκίνησαν από μια φωτογραφία που ανάρτησε στα social media με τον γιο του στις κερκίδες ενός γηπέδου.

Όπως περιγράφει ο ίδιος στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτή η ανάρτηση λειτούργησε «ως πυρηνική αντίδραση», καθώς μέσα σε λίγες μέρες κατακλύστηκε από αιτήματα εταιρειών ρουχισμού, οι οποίες τον καλούσαν να γίνει πρεσβευτής των προϊόντων τους. Αν και δεν αποδέχτηκε καμία από αυτές τις προτάσεις, η επικοινωνία που είχε μαζί τους εκτόξευσε τους ακόλουθούς του από 200 σε 5.000 σε διάστημα ενός μήνα. Αυτή η αύξηση προσοχής τον έφερε στο στόχαστρο εταιρειών marketing κρυπτονομισμάτων και, έτσι, ξεκίνησε η εμπειρία του.»

hacker 8003399 1280

Σύμφωνα με τον Δημήτρη, «επένδυσα σε μια πλατφόρμα εξόρυξης bitcoins στο Los Angeles, συναλλαγές επιλογών κρυπτονομισμάτων στο San Francisco και σε ένα ICO (εισαγωγή κρυπτονομίσματος στο χρηματιστήριο) στη Σιγκαπούρη, στηριζόμενος στις οικονομικές μου γνώσεις και εμπειρίες, θεωρώντας ότι αυτές οι επενδύσεις θα ήταν σχεδόν σίγουρα κερδοφόρες. Δυστυχώς, όλες οι πλατφόρμες αποδείχτηκαν φανταστικές και είτε εξαφανίστηκαν ξαφνικά είτε προέβαλαν εμπόδια στην ανάκτηση των επενδύσεων και των κερδών μου.»

Τα επόμενα δύο χρόνια, ο Δημήτρης βρέθηκε αντιμέτωπος με μια συντονισμένη προσπάθεια «σκοτεινών δυνάμεων» στο διαδίκτυο που προσπαθούσαν να του αποσπάσουν κι άλλο χρήμα. Επικοινώνησαν μαζί του από την Interpol ζητώντας να στείλει bitcoins για να τους βοηθήσει στον εντοπισμό των δραστών, και από το FBI με παρόμοια απάτη, υποστηρίζοντας ότι είχαν κρατήσει τους δράστες και ήθελαν χρήματα (πάντα σε bitcoins) για να του επιστρέψουν την επένδυσή του και τα κέρδη του. Επίσης, άλλες πλατφόρμες του ζητούσαν χρήματα για να μεταφέρουν τα κρυπτονομίσματά του σε άλλες, νόμιμες πηγές. Τελικά, υποχώρησε σε μια από αυτές τις προτάσεις, που φαινόταν πιο αξιόπιστη, αλλά φυσικά δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και μόνο μια επιπλέον μικρή οικονομική ζημιά.»

«Στη ζωή, πρέπει πάντα να έχουμε επιλογές και να επιμένουμε όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Έτσι αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο (Sweet Buttcoins) για τις περιπέτειές μου, με σκοπό να ανακτήσω σταδιακά το ποσό που επένδυσα. Παρόλο που το ρίσκο ήταν μελετημένο, δεν γνώριζα ότι ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων, ενώ είναι εξαιρετικά κερδοφόρος, είναι επίσης γόνιμο έδαφος για απάτες,» εξηγεί, προσθέτοντας ότι το καλοκαίρι του 2024, ένας πραγματικός φίλος από την Washington κέρδισε την εμπιστοσύνη του λέγοντας: “Δημήτρη, ξέχασε τα κέρδη, δεν υπάρχουν. Ωστόσο, η επένδυσή σου είναι καταγεγραμμένη στο blockchain και πιστεύω ότι μπορεί να ανακτηθεί.” Και του πρότεινε ένα σχέδιο ανάκτησης τεσσάρων εβδομάδων, το οποίο ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου, και ακριβώς ένα μήνα αργότερα, είναι έτοιμος να ανακτήσει την επένδυσή του στο ακέραιο.»

Ο Δημήτρης σημειώνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κρυπτονομίσματα, και ιδιαίτερα το Bitcoin, με την ξέφρενη πορεία του από το ένα δολάριο το 2011 στα 95,000 δολάρια στα τέλη του 2024, έχουν αποδώσει στους επενδυτές τους. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η υπόσχεση εξωφρενικών αποδόσεων, η έλλειψη κανονιστικής εποπτείας και η ανωνυμία των ψηφιακών πορτοφολιών είναι παράγοντες που έχουν φέρει και πάλι στον τομέα αυτό τις απάτες που είχαμε δει στον 20ο αιώνα.»

Κλείνοντας, ο Δημήτρης καταλήγει με σοφά λόγια του Winston Churchill: “Never, never, never give up.”

δειτε ακομα

δειτε ακομα