Ανησυχία προκαλεί η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα νότια της Αμοργού, με τουλάχιστον πέντε νέες σεισμικές δονήσεις να καταγράφονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο ισχυρότερος από τους νυχτερινούς σεισμούς έφτασε τα 5 Ρίχτερ.
Οι σεισμικές καταγραφές, με μεγέθη που κυμαίνονται από 4 έως 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκαν με την εξής χρονολογική σειρά: 05:47 (4 Ρίχτερ), 02:02 (4 Ρίχτερ), 00:51 (4,1 Ρίχτερ), 00:44 (4 Ρίχτερ) και 00:37 (5 Ρίχτερ). Το επίκεντρο των σεισμικών επίκεντρων εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή, σε απόσταση 16-18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, όπως επιβεβαιώνεται από το ινστιτούτο. Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ χαρακτηρίζεται ως “ισχυρός”, ενώ οι υπόλοιποι θεωρούνται “ασθενείς”.
Να σημειωθεί ότι χθες, στις 22:16, καταγράφηκε η ισχυρότερη δόνηση της τρέχουσας σεισμικής ακολουθίας στις Κυκλάδες, με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, με σκοπό την αξιολόγηση της κατάστασης και τον καθορισμό των επόμενων βημάτων. Επί τάπητος θα τεθούν και τα πρώτα δεδομένα από τους δύο σεισμογράφους βυθού που ανασύρθηκαν από την περιοχή.
Παράλληλα, μια μεγάλη επιστημονική ομάδα βρίσκεται σε διαρκή ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται από τους χερσαίους σεισμογράφους και τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους, με στόχο τη διερεύνηση πιθανής σύνδεσης μεταξύ ηφαιστειακής δραστηριότητας και τεκτονικών σεισμών στην περιοχή. Η έρευνα εστιάζει ιδιαίτερα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος, βορειοανατολικά της Σαντορίνης (γεωγραφικές συντεταγμένες 36.25°N 25.48°E).
Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί προχωρούν στην εγκατάσταση νέων σεισμογράφων τελευταίας τεχνολογίας γύρω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου ερευνητική κινητοποίηση, με σκοπό την ολοκληρωμένη ανάλυση και εκτίμηση του φαινομένου.
Επιπλέον, στις 17 Φεβρουαρίου, μια διεθνής επιστημονική ομάδα αναμένεται να φτάσει στην περιοχή για να τοποθετήσει οκτώ νέους σεισμογράφους κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπος, ενισχύοντας περαιτέρω το δίκτυο παρακολούθησης.