Μια συναρπαστική ανακάλυψη φωτίζει τα πρώτα βήματα της γραφής στον Αιγαιακό χώρο πριν από χιλιάδες χρόνια.
Αρχαιολογικά ευρήματα από τη Θηρασία αποκαλύπτουν πρωιμότερες μορφές γραφής
Η πρόσφατη μελέτη των ειδικών δρ Μηνά Τσικριτσή και δρ Αδαμάντιου Σάμψων παρουσίασε δύο αρχαίες σφραγίδες σε πιθάρι από τη Θηρασία, ένα μικρό νησί κοντά στη Σαντορίνη. Τα σφραγίσματα αυτά αποτελούν ενδείξεις πρωιμότερων συστημάτων γραφής και προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τις εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις στον Αιγαιακό χώρο κατά την Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδο (2700-2300 π.Χ.).
Το πιθάρι φέρει δύο διαφορετικές σφραγίδες, τα αποκαλούμενα THS.1 και THS.2, τα οποία δημιουργήθηκαν πριν από το ψήσιμο του αγγείου, χρησιμοποιώντας πηλό από τη Νάξο. Η παρουσία αυτών των σφραγισμάτων υποδηλώνει μια εκτεταμένη δικτύωση ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων και προβάλλει την ύπαρξη οργανωμένων μορφών επικοινωνίας και καταγραφής.
Η σημασία των ευρημάτων για την ιστορία της γραφής
Σύμφωνα με τον δρ Τσικριτσή, ο Αιγαιακός πολιτισμός είχε ήδη αναπτύξει πρωτόγονα συστήματα γραφής και αρίθμησης ήδη από τα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. Αυτό υποδεικνύει πως η Πρωτοκυκλαδική ΙΙΙ περίοδος (2300-2000 π.Χ.) ήταν καθοριστική για τη μετάδοση αυτών των γνώσεων στην Κρήτη.
Στην Κρήτη, ο πολιτισμός ανέπτυξε περαιτέρω τα συστήματα γραφής, οδηγώντας στην εμφάνιση της Κύριλλης Γραφής Ι (Κ.Ι) και της Γραμμικής Α, με κύριο παράδειγμα τα μινωικά αρχαιολογικά ευρήματα. Οι μετακινήσεις των Κυκλαδιτών κατοίκων προς την Κρήτη δεν είχαν μόνο οικονομικό χαρακτήρα αλλά και πολιτισμικό, καθώς μετέφεραν την “αστρονομική και θεολογική τους κουλτούρα”.
Νέοι ορίζοντες στις μελέτες της αρχαίας γραφής
Η πρόσφατη δημοσίευση του Πανεπιστημίου του Cambridge σε συνδυασμό με τις προηγούμενες έρευνες των Σάμψων και Τσικριτσή ανοίγει καινούργιες προοπτικές για την κατανόηση των αρχών της γραφής στην Ευρώπη.
Η δυνατότητα ανεύρεσης περαιτέρω ευρημάτων στο μέλλον αναμένεται να ρίξει φως στα μυστικά της διασύνδεσης ανάμεσα στον Αιγαιακό και τον Μινωικό πολιτισμό, ενώ η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να διερευνά τις πολύπλευρες διαστάσεις των πολιτισμικών ανταλλαγών εκείνης της περιόδου.