Μια νέα σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 12:35, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 16 χιλιόμετρα Ν-ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Οι κάτοικοι της Σαντορίνης καθώς και των γύρω Κυκλάδων βιώνουν μια συνεχιζόμενη κατάσταση ανησυχίας λόγω των συχνών σεισμών. Κάθε 5 έως 10 λεπτά, η γη συνεχώς ταλαντεύεται, προκαλώντας αβεβαιότητα στους πολίτες.
«Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, από την 1η Φεβρουαρίου, το νησί της Σαντορίνης έχει υποστεί 440 σεισμούς κάτω των τριών Ρίχτερ και 73 άνω των 4 Ρίχτερ», ανέφερε η ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι οι ειδικοί περιμένουν τα αποτελέσματα από τους νέους σεισμογράφους.
Μέχρι σήμερα, πάνω από 12.000 πολίτες έχουν αποχωρήσει από τη Σαντορίνη, είτε μέσω πλοίων είτε αεροπλάνων.
Περίπου 120 εκατομμύρια τόνοι νερού έχουν επηρεαστεί από την σεισμική δραστηριότητα, σύμφωνα με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) συμμετέχει στην παρατήρηση της σεισμικής δραστηριότητας γύρω από τη Σαντορίνη, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, το ΕΛΚΕΘΕ και άλλους επιστημονικούς φορείς.
Το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του ΕΜΠ χρησιμοποιεί αυτόνομα υποβρύχια ρομπότ τύπου ROV και Glider, τα οποία έχουν εξοπλιστεί με όργανα μέτρησης φυσικοχημικών παραμέτρων. Αυτά τα ρομπότ μπορούν να λειτουργούν σε μεγάλα βάθη για αρκετές ημέρες.
Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, μια ερευνητική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των καθηγητών Κ. Καράντζαλο, Δρ. Ντούσκο, Χ. Αντωνίου, Σ. Σπανό και Σ. Βέλλα, σε συνεργασία με τον καθηγητή Εύη Νομικού από το ΕΚΠΑ, πραγματοποίησε μετρήσεις στα 500 μέτρα βάθος και σε όλο το υδρολογικό προφίλ του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο στη Σαντορίνη.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2024 η επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχες πολυήμερες μετρήσεις στο υδροθερμικό πεδίο του υποθαλάσσιου ηφαιστείου και τώρα είναι σε θέση να συγκρίνει αυτές με τις σημερινές συνθήκες έξαρσης της σεισμικότητας.
Πρώτες εκτιμήσεις από την ανάλυση των μετρήσεων δείχνουν ότι η θολότητα του νερού στο υδροθερμικό πεδίο σε βάθος 500 μέτρων και στην επιφάνεια έχουν αυξηθεί κατά 25%, πιθανώς λόγω της έντονης δραστηριότητας και της αναταραχής ιζήματος. Θερμοκρασίες νερού που καταγράφηκαν μόνο κοντά στις καμινάδες του υδροθερμικού, εντοπίστηκαν τώρα και στα 400 μέτρα βάθος.
Στην παρακολούθηση των μετρήσεων που έγιναν τον Οκτώβριο του 2024, παρατηρήθηκε ότι η σύσταση του νερού άλλαζε κάτω από τα 360 μέτρα, ενώ τώρα η μεταβολή αυτή εντοπίζεται από τα 240 μέτρα και κάτω. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 120 εκατομμύρια τόνοι ύδατος έχουν επηρεαστεί στη λεκάνη του ηφαιστείου. Επιπλέον, κοντά στις καμίνες του υδροθερμικού πεδίου, τα επίπεδα γάμμα ακτινοβολίας που σχετίζονται κυρίως με το ραδόνιο έχουν τριπλασιαστεί, ενώ γενικά τα επίπεδα ακτινοβολίας σε ολόκληρη τη στήλη νερού είναι διπλάσια σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2024.
Η επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση, παρέχοντας συνεχείς μετρήσεις και αναλύσεις προκειμένου να εξετάσει την εξέλιξη του φαινομένου.