Στις 27 Οκτωβρίου 2024, θα σταματήσει η εφαρμογή της θερινής ώρας. Αυτό σημαίνει ότι, τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, από τις 04:00 στις 03:00.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:
«Θυμίζουμε ότι, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, με βάση την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ 19/01/2001, σχετικά με τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.».
Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας;
Η αλλαγή της ώρας έχει, κυρίως, στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Κατά τη διάρκεια των επτά μηνών της θερινής ώρας, επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση 210 ωρών ηλεκτρικού ρεύματος, αξιοποιώντας καλύτερα το φυσικό φως.
Οι ρίζες της πρακτικής αυτής χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’70, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες επέστρεψαν σε αυτήν λόγω της πετρελαϊκής κρίσης, επιδιώκοντας να επωφεληθούν από το φως της ημέρας.
Από το 1996 έχει υιοθετηθεί μια κοινή ρύθμιση σε όλη την Ευρώπη, όπου την Άνοιξη τα ρολόγια γυρίζουν μία ώρα μπροστά και το Φθινόπωρο μία ώρα πίσω.
Θερινή και χειμερινή ώρα στην Ελλάδα
Η αλλαγή ώρας στην Ελλάδα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1932, αρχικά δοκιμαστικά, ξεκινώντας από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, με τα ρολόγια να έχουν ρυθμιστεί μία ώρα μπροστά.
Παρόλο που η θερινή ώρα καθιερώθηκε για λόγους οικονομίας ενέργειας και παρατηρείται και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (καθώς και στη Γαλλία από το 1976), η πρακτική αυτή έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις τα τελευταία χρόνια.
Οι επικριτές της θερινής ώρας αναφέρουν επιστημονικές μελέτες που συνδέουν την αλλαγή ώρας με αυξημένα προβλήματα στην υγεία, όπως καρδιοαγγειακές και ανοσοποιητικές διαταραχές, λόγω της αναστάτωσης του βιολογικού ρολογιού. Επιπλέον, διατείνονται ότι δεν παρατηρείται πια σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.