Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ παραμένει μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων στην Ελλάδα, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια όλων.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, το επιτρεπόμενο όριο αλκοόλ στο αίμα για τους οδηγούς είναι 0,5 γραμμάρια ανά λίτρο (g/L) ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτοί είναι οι μέγιστοι επιτρεπόμενοι αριθμοί και όχι μια συνιστώμενη ποσότητα.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα όρια αυτά είναι ενδεικτικά και επηρεάζονται άμεσα από παράγοντες όπως το φύλο, το σωματικό βάρος, η φυσική κατάσταση και ο μεταβολισμός του κάθε ατόμου. Η επίδραση του αλκοόλ μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο.
Κατά προσέγγιση, η μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα αλκοόλ που επιτρέπεται από τον νόμο αντιστοιχεί σε περίπου ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας (500ml), ένα ποτήρι κρασί (150ml), ή μία μερίδα (45ml) από απεσταγμένα ποτά όπως ουίσκι, βότκα, τζιν ή ρούμι, ή ένα μικρό ποτήρι ούζο ή τσίπουρο. Ωστόσο, είναι πάντα προτιμότερο να μην καταναλώνετε καθόλου αλκοόλ πριν την οδήγηση.
Για τους νέους οδηγούς, καθώς και τους επαγγελματίες οδηγούς (π.χ. οδηγούς ταξί, λεωφορείων, φορτηγών), το όριο είναι ακόμα πιο χαμηλό και αυστηρό:
– Λιγότερο από μισό ποτήρι κρασί
– Μία μικρή μπύρα (330 ml)
– Περίπου 30 ml από δυνατό ποτό
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν επαγγελματίες οδηγοί λεωφορείων, η κατάσταση τις νυχτερινές ώρες, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Τα περιστατικά οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ αυξάνονται, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο περιβάλλον στους δρόμους.
«Ειδικά Παρασκευές και Σαββατοκύριακα, η κατάσταση είναι δραματική και πολύ επικίνδυνη. Έχουμε δει πολλές φορές σοβαρά τροχαία ατυχήματα που προκαλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ και το κράτος πρέπει να λάβει αυστηρότερα μέτρα, χωρίς καμία ανοχή προς αυτούς τους οδηγούς», τονίζουν οι οδηγοί.
Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο, η Τροχαία εντόπισε πάνω από 1.200 οδηγούς να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου καταγράφηκαν επιπλέον 250 περιπτώσεις. Οι αριθμοί αυτοί αντικατοπτρίζουν το μέγεθος του προβλήματος.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), οι παραβάτες αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές, όπως φυλάκιση τουλάχιστον δύο μηνών, χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.200 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 180 ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άδεια οδήγησης αφαιρείται επιτόπου.