Αιγοπροβατοευλογιά: Αντίκτυποι και Αιτίες της Ραγδαίας Εξάπλωσης

Δυστυχώς, η κτηνοτροφία της χώρας αντιμετωπίζει μια νέα, σοβαρή πρόκληση. Μετά την πανώλη που πλήττει τα αιγοπρόβατα, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ευλογιά, μια ασθένεια που είναι πιο δύσκολη στην εκρίζωση και μπορεί να προσβάλει ένα ζώο έως και 6 μήνες μετά την αρχική εμφάνισή της, σε αντίθεση με την πανώλη που εκδηλώνεται εντός 72 ωρών.

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από τον περασμένο Αύγουστο, όταν και εμφανίστηκε η νόσος στον Έβρο, έχουμε καταγράψει 104 εστίες σε εκτενή γεωγραφική περιοχή της χώρας, οδήγησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επιβάλει πιο αυστηρές ρυθμίσεις για τον έλεγχο της ευλογιάς, συγκριτικά με την πανώλη.

Από σήμερα και για 10 ημέρες, απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση των κοπαδιών, είτε για σφαγή, είτε για βοσκή ή πάχυνση.

Ποιες ανησυχίες έχουν οι αρχές που προσπαθούν να διαλευκάνουν την εξάπλωση

Η ευλογιά που πρωτοεμφανίστηκε στον Έβρο τον Αύγουστο και οι περιοριστικοί κανόνες που επιβλήθηκαν, φάνηκε αρχικά να περιορίζουν την κατάσταση. Οι κτηνιατρικές αρχές διαθέτουν εμπειρία στην καταπολέμηση της νόσου, έχοντας επιτύχει την εκρίζωσή της δύο φορές τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, ο Σεπτέμβριος απέδειξε ότι η κατάσταση δεν ήταν τόσο ελεγχόμενη, καθώς η νόσος επεκτάθηκε σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Σέρρες, ενώ μόλις χθες εντάχθηκαν στο χάρτη με νέα κρούσματα οι περιοχές Κανάλια Μαγνησίας και Στυμφαλία Κορίνθου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα