Η έλευση του 2025 φαίνεται να συνοδεύεται από ένα κύμα αναπνευστικών ιώσεων που δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με την Δρ. Σταματούλα Τσικρίκα, πνευμονολόγο στο Νοσοκομείο “ΣΩΤΗΡΙΑ” και πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, η τάση αυτή παρατηρείται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, με αυξημένα περιστατικά που χρειάζονται εξέταση και πιθανή θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος, οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος εξαπλώνονται, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των πολιτών, και κυρίως όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, προσθέτει η Δρ. Τσικρίκα.
Αυτοί οι ιοί, όπως η εποχική γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και ο πνευμονιόκοκκος, συνοδευόμενοι από τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού, διαδίδονται πιο εύκολα σε κλειστούς χώρους, με τη συσσώρευση σταγονιδίων και την υψηλή υγρασία. Η επίπτωση των κρουσμάτων έχει γίνει ολοένα και πιο εμφανής, με αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Στις επόμενες ημέρες, είναι αναμενόμενη η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, αν και η Δρ. Τσικρίκα τονίζει ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς ο αριθμός των μολύνσεων στην κοινότητα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά τη σοβαρότητα και τη νοσηρότητα των ιογενών λοιμώξεων, γεγονός που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα.
Οι ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας και μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να υιοθετούν μέτρα προστασίας από λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι οποίες αναμένονται να κλιμακωθούν καθώς οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να πέφτουν.
Όλοι αυτοί οι ιοί μεταδίδονται με παρόμοιο τρόπο και εμφανίζουν όμοια συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και γενικευμένη αδυναμία. Επίσης, έχουν καταγραφεί περιστατικά με συνλοίμωξη που προκαλούν σοβαρές κλινικές καταστάσεις.
Η Δρ. Τσικρίκα επισημαίνει την ανάγκη για άμεσο σχεδιασμό και αναδιοργάνωση του χάρτη υγείας στη χώρα, προκειμένου να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη και να βελτιωθούν οι παροχές υγείας για τους πολίτες.
Οφείλουμε να προσεγγίζουμε την υγεία μας με τεκμηριωμένες πληροφορίες, αποφεύγοντας την αναζήτηση στον “γιατρό του ίντερνετ”, που συχνά παρέχει λανθασμένα ή μη επικυρωμένα δεδομένα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η σωστή διάγνωση και θεραπεία.
Η ευχή όλων μας είναι να παραμείνουμε υγιείς και να περάσουμε τις γιορτές με τους αγαπημένους μας, παρά με την απομόνωση ενός νοσοκομείου.