2.500 εκπαιδευτικοί λένε «όχι» στην αξιολόγηση και παραπέμπονται στο πειθαρχικό

Περίπου 2.500 εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν πειθαρχικές διαδικασίες για άρνηση συμμετοχής στην αξιολόγηση, μια εξέλιξη που προκαλεί συζητήσεις για το μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα.

Η πολιτική βούληση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε με σαφήνεια ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην εφαρμογή του νόμου περί αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη διατήρηση της πορείας αυτού του σημαντικού μέτρου.

Σαφές μήνυμα από τον πρωθυπουργό για την αξιολόγηση

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση είναι μια καινούρια διαδικασία που δεν έχει ακόμη αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Επισήμανε πως εκπαιδευτικοί που αρνούνται την αξιολόγηση δεν έχουν θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όσους αντιδρούν στην εφαρμογή της.

Αξιολόγηση ως προτεραιότητα στη δημόσια διοίκηση

Η αξιολόγηση δεν περιορίζεται μόνο στο εκπαιδευτικό πεδίο, αλλά αποτελεί κεντρικό ζήτημα και για το δημόσιο τομέα συνολικά, με το υπουργείο Εσωτερικών να έχει ήδη ενεργοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει βελτιώσεις στο μοντέλο της αξιολόγησης, ώστε να επιταχυνθεί και να γίνει πιο αποδοτική.

Διαδικασίες και η διάσταση της αξιολόγησης

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), συζητήθηκαν διεξοδικά οι πειθαρχικές διαδικασίες και η αξιολόγηση, με την υπουργό να επισημαίνει ότι η αξιολόγηση δεν στοχεύει στην τιμωρία αλλά στην ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Προτεινόμενες βελτιώσεις και μείωση γραφειοκρατίας

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει επικεντρωθεί σε αλλαγές που αφορούν κυρίως το γραφειοκρατικό μέρος της διαδικασίας, ώστε να μειωθεί το διοικητικό βάρος και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της αξιολόγησης, ενισχύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του εκπαιδευτικού προσωπικού.

δειτε ακομα

δειτε ακομα