Αποχώρησαν οι πρώτοι 194 μετανάστες από την Κρήτη μετά τη σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη στο υπουργείο

Μεταφορά και επανακατανομή μεταναστών από την Κρήτη σε δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα σε ιδιαίτερες συνθήκες.

Αποχώρηση των πρώτων μεταναστών από Χανιά και Ρέθυμνο

Οι πρώτοι 194 μετανάστες που έχουν φτάσει στην Κρήτη μέσω της Λιβύης αποχώρησαν από τις περιοχές των Χανίων και του Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα, 94 άτομα από τη δομή φιλοξενίας της Αγυιάς επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία προς το λιμάνι, ενώ 100 ακόμα μετακινήθηκαν από το Ρέθυμνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν 96 άτομα από την Αγυιά, αλλά δύο εντοπίστηκαν ως διακινητές και συνελήφθησαν.

Διαμοιρασμός μεταναστών σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα

Αυτοί οι σχεδόν 200 μετανάστες θα αποβιβαστούν στον Πειραιά και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν σε διάφορες δομές φιλοξενίας, από τη Μαλακάσα μέχρι περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Η αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την προστασία των τοπικών κοινωνιών.

Νομική και πολιτική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης

Κατά την πρόσφατη ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, που διεξήχθη μετά από αίτημα του ΚΚΕ, διαφάνηκαν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις σχετικά με την τροπολογία για το άσυλο. Από τους 293 βουλευτές, 177 ψήφισαν υπέρ, 74 κατά και 42 ψήφισαν “παρών”.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, επεσήμανε από την Ολομέλεια ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεσμεύεται στη διαφύλαξη των συνόρων και της επικράτειας, υπερασπιζόμενη την τροπολογία που αναστέλλει την υποβολή αιτήσεων ασύλου από παράνομους μετανάστες.

Ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε την κατάσταση ως «έκτακτες συνθήκες» και τόνισε ότι το προφίλ των ατόμων που καταφθάνουν δεν συνάδει με την έννοια του προσφυγικού προφίλ, καθώς προέρχονται κυρίως από την Αίγυπτο και είναι κυρίως άνδρες ηλικίας 18 έως 30 ετών, οι οποίοι κατά την άποψή του δεν δικαιούνται ανθρωπιστική προστασία.

Συνέπειες και επόμενα βήματα

Η τροπολογία, όπως ανέφερε ο υπουργός, βασίζεται σε νομοθετικές πράξεις προηγούμενων χρόνων και έχει την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει αναγνωρίσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα.

Η κύρωση αυτής της νομοθεσίας σηματοδοτεί μια νέα φάση στη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου στην Ελλάδα, με έμφαση στον έλεγχο των συνόρων, την αποσυμφόρηση των νησιών και τη διατήρηση της ασφάλειας των πολιτών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα