Πολύ λιγότερα τα «καθαρά» αυτοκίνητα στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα στοιχεία που αποκαλύπτουν το κενό

Οι μεταφορές στην Ελλάδα στο μικροσκόπιο, με ερωτήματα για την ετοιμότητα των υποδομών.

Ηλεκτροκίνηση και Μεταφορές στην Ελλάδα: Ερωτήματα για την Ετοιμότητα των Υποδομών

Στο προσκήνιο βρέθηκε ο ελληνικός στόλος οχημάτων κατά τη διάρκεια του πρόσφατου «Greece’s Transportation and Infrastructure Summit» του Economist. Ο Goncalo Correia, μια αναγνωρισμένη φιγούρα στον τομέα των μεταφορών, κατέχοντας τη θέση του επικεφαλής τομέα, transport mobility and logistics στο Τμήμα Μεταφορών και Σχεδιασμού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Ντελφτ στην Ολλανδία, έθεσε καίρια ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα των υποδομών μεταφορών της χώρας μας.

«Περίπου το 12% των αυτοκινήτων στους ελληνικούς δρόμους είναι πλήρως ηλεκτρικά ή υβριδικά», σημείωσε ο Correia, υπογραμμίζοντας ότι το ποσοστό αυτό υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου της ΕΕ, που αγγίζει το 20%. Παρόλα αυτά, ο στόλος παρουσιάζει αύξηση κάθε χρόνο, γεγονός που γεννά την απορία αν οι υποδομές μεταφορών της Ελλάδας μπορούν να ανταποκριθούν στις επερχόμενες προκλήσεις.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Ο Ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Αυτοματισμού

Ο Goncalo Correia στάθηκε ιδιαίτερα στις μεταβολές που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, επηρεάζοντας τόσο τον ρόλο των σχεδιαστών μεταφορών όσο και την εμπειρία των επιβατών. Τόνισε ότι ο τομέας των μεταφορών βρίσκεται σε μια φάση βαθύ μετασχηματισμού, ο οποίος διαμορφώνεται από την αλληλεπίδραση της τεχνολογίας, της κοινωνίας, των υποδομών και των στόχων βιωσιμότητας.

Ως παράδειγμα, ανέφερε την περίπτωση της Ολλανδίας, όπου πάνω από το 35% των πωλήσεων νέων οχημάτων είναι ηλεκτρικά, και το δίκτυο φόρτισης είναι από τα πιο πυκνά παγκοσμίως. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει εδώ και 25 χρόνια ένα αυτοματοποιημένο σύστημα μεταφοράς στο Ρότερνταμ, το οποίο έχει εξυπηρετήσει εκατομμύρια πολίτες.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Ο συνδυασμός της ηλεκτροκίνησης με τον αυτοματισμό, ειδικά μέσω στόλων ηλεκτρικών οχημάτων κοινής χρήσης, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της προσβασιμότητας και στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, όπως επεσήμανε. Ωστόσο, τόνισε ότι η τεχνολογία από μόνη της δεν είναι αρκετή.

Πρέπει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, να εξυπηρετεί ευρύτερους στόχους κινητικότητας, όπως:

  • η προσβασιμότητα
  • η προσιτή τιμή
  • η αξιοπιστία

δειτε ακομα

δειτε ακομα