Η κυριαρχία της Κίνας στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων γίνεται ολοένα και πιο αισθητή, θέτοντας σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.
Κινεζικός Έλεγχος στις Μπαταρίες Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων
Η Κίνα έχει αρχίσει να περιορίζει την πρόσβαση της Ευρώπης σε βασικές μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, υπογραμμίζοντας την επικίνδυνη εξάρτηση της Ευρώπης από τις ασιατικές πρώτες ύλες και την τεχνολογία παραγωγής.
Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προσπάθειας για μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, η Κίνα ελέγχει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κρίσιμων υλικών, όπως είναι το λίθιο και το νικέλιο, απαραίτητα για τις μπαταρίες EV. Επιπλέον, το 75% της παραγωγής κοβαλτίου, καθώς και σημαντικά ποσοστά χαλκού και λιθίου, διαχειρίζονται από κινεζικές εταιρείες, οι οποίες κατέχουν και την απαραίτητη τεχνογνωσία για την επεξεργασία αυτών των υλικών. Η εξόρυξη και επεξεργασία του λιθίου είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή προηγμένων μπαταριών:
Η κυριαρχία δύο μεγάλων κατασκευαστών μπαταριών παγκοσμίως, των CATL και BYD, πιστοποιεί την ηγετική θέση της Κίνας. Παρά την αξιοπιστία των Νοτιοκορεατών κατασκευαστών, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν στον ίδιο όγκο παραγωγής.
Αντίμετρα και Επιπτώσεις στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε δασμούς έως 40% στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ιδίως σε μάρκες όπως η MG. Σε απάντηση, κινεζικές εταιρείες όπως οι BYD και DongFeng ανέστειλαν τις επενδύσεις σε νέα εργοστάσια στην Ευρώπη.
Ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα ήταν η απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει τις εξαγωγές ζωτικών υλικών όπως το λίθιο και το γάλλιο. Αυτή η στρατηγική στοχεύει στη διατήρηση της παραγωγής μπαταριών εντός της χώρας, περιορίζοντας την πρόσβαση της Δύσης σε κρίσιμες πρώτες ύλες και τεχνολογία. Η παραγωγή των μπαταριών είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων:
Προκλήσεις και Αναποτελεσματικότητα
Η εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα δεν είναι καινούρια. Ωστόσο, πρόσφατα παραδείγματα όπως η πτώχευση της NorthVolt στη Σουηδία αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Το εργοστάσιο αυτό ανέστειλε τις δραστηριότητές του λόγω χαμηλής ζήτησης και αδυναμίας διαχείρισης της κινεζικής τεχνολογίας που χρησιμοποιούσε:
Το εργοστάσιο βασιζόταν σε κινεζικά μηχανήματα, τα οποία συχνά αντιμετώπιζαν προβλήματα λειτουργίας και απαιτούσαν την παρουσία ειδικευμένων Κινέζων τεχνικών, εντείνοντας έτσι την εξάρτηση από τους Κινέζους προμηθευτές.
Τι Μπορεί να Κάνει η Ευρώπη;
Εκμεταλλευόμενη αυτή τη στρατηγική, η Κίνα ελέγχει πλέον την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα υλικών και τεχνολογιών που είναι θεμελιώδους σημασίας για την ηλεκτροκίνηση. Η Ευρώπη, το μόνο που μπορεί να ελπίζει, είναι να επιταχύνει την ανάπτυξη αυτόνομων αλυσίδων εφοδιασμού, μια προσπάθεια που δεν είναι εύκολη.
Η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές υλικών όπως το νικέλιο και το κοβάλτιο έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να επιταχύνει την ηλεκτρική μετάβαση. Ωστόσο, η καθυστέρηση στην ανάπτυξη αυτόνομων πηγών προμηθευτών μπορεί να καθυστερήσει την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στην ΕΕ και να ανατρέψει την επιδιωκόμενη επανάσταση στην ηλεκτροκίνηση.
Η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει άμεσα εναλλακτικές πηγές πρώτων υλών και να επενδύσει στην εγχώρια παραγωγή μπαταριών για να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα. Η επιτυχία της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας εξαρτάται από την ικανότητά της να δημιουργήσει μια βιώσιμη και ανεξάρτητη αλυσίδα εφοδιασμού για την ηλεκτροκίνηση.