Οι δρόμοι της Αθήνας θα “κατακλυστούν” από κάμερες τα επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.
Η Αθήνα ετοιμάζεται να αποκτήσει εκατοντάδες νέα ψηφιακά μάτια στους δρόμους της. Ο στόχος είναι σαφής: να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα και να ενισχυθεί η ασφάλεια στις μετακινήσεις. Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των καμερών στην Αττική είναι περιορισμένος, μόλις περίπου 50 συνολικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις λεωφορειολωρίδες και την Αττική Οδό.
Η Περιφερειακή Υμηττού αναδεικνύεται ως ο δρόμος με τις περισσότερες κάμερες στην Αττική Οδό, κάτι που δικαιολογείται από τις ιδιαιτερότητές της. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επικίνδυνα σημεία με στροφές και ανηφορικές κλίσεις καθιστούν επιτακτική τη ρύθμιση της ταχύτητας. Σε συγκεκριμένα σημεία της Περιφερειακής Υμηττού, το όριο ταχύτητας είναι ιδιαίτερα χαμηλό, φτάνοντας τα 70 χλμ./ώρα, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.

Πάνω από 1300 νέες κάμερες έρχονται στους δρόμους
Ο πραγματικός μετασχηματισμός του δικτύου παρακολούθησης θα έρθει τα επόμενα χρόνια με την προσθήκη 1.388 νέων καμερών. Από αυτές:
- 388 κάμερες αποτελούν έργο της Περιφέρειας Αττικής και η εγκατάστασή τους αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2025. Αυτές θα τοποθετηθούν κυρίως στα φανάρια και θα ελέγχουν την τήρηση του κόκκινου σηματοδότη, μια παράβαση με συχνά θανατηφόρες συνέπειες.

- 1.000 κάμερες θα προέλθουν από δημόσιο διαγωνισμό και θα έχουν ευρύ φάσμα δυνατοτήτων. Εκτός από ερυθρό σηματοδότη και όρια ταχύτητας, θα καταγράφουν χρήση κινητού τηλεφώνου, μη χρήση ζώνης ή κράνος, παραβάσεις σε διαβάσεις πεζών, ενώ θα βοηθούν στον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων ή οχημάτων χωρίς ΚΤΕΟ.
Μια σημαντική διαφορά είναι ότι οι 1.000 κάμερες θα φωτογραφίζουν και το μπροστινό μέρος του οχήματος, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται η έγκριση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την πλήρη λειτουργία τους.
Όλες αυτές οι κάμερες θα συνδεθούν με ένα κεντρικό πληροφοριακό σύστημα που αναπτύσσεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι παραβάσεις θα καταγράφονται αυτόματα και θα ελέγχονται από αρμόδιους χειριστές πριν την έκδοση τυχόν προστίμων.