Η ταχύτητα δεν συγχωρεί: Κίνδυνοι από τροχαία ακόμα και κάτω από 60 χλμ./ώρα
Η αλήθεια για την οδική ασφάλεια σε χαμηλές ταχύτητες
Πολλοί οδηγοί συχνά υποτιμούν τους κινδύνους ενός ατυχήματος σε ταχύτητες κάτω από 60 χλμ./ώρα, πιστεύοντας ότι δεν προκύπτουν σοβαρές συνέπειες. Ωστόσο, οι ειδικοί ασφαλείας τονίζουν ότι ακόμα και μια σύγκρουση με τέτοια ταχύτητα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα.
Η σημασία της οδηγικής παιδείας με έμφαση στον ρεαλιστικό φόβο
Ο οδηγός ράλι Cristian Sugár επισημαίνει πως η έλλειψη οδηγητικής κουλτούρας και ειδικότερα η απουσία φόβου αποτελούν βασικά προβλήματα για τους οδηγούς, ειδικά στη Γαλλία. Ένα θανατηφόρο τροχαίο μπορεί να συμβεί ακόμα και με ταχύτητα μόλις 15 χλμ./ώρα, και αυτός ο ρεαλιστικός φόβος θα έπρεπε να διδάσκεται κατά την εκπαίδευση των νέων οδηγών.
Η άγνοια αυτού του κινδύνου οδηγεί πολλούς στο να αισθάνονται άτρωτοι και να οδηγούν ανέμελα, ακόμη και με ταχύτητες άνω των 100 χλμ./ώρα.
Προβλήματα από την αιφνίδια ακινητοποίηση και οι κρυφοί κίνδυνοι
Ο σημαντικότερος κίνδυνος δεν είναι απλά η ταχύτητα, αλλά η αιφνίδια στάση του οχήματος σε μια σύγκρουση. Τα εσωτερικά όργανα του σώματος συνεχίζουν να κινούνται λόγω αδράνειας, προκαλώντας σοβαρές εσωτερικές βλάβες όταν συγκρούονται με το “τοίχωμα” του σώματος.
Τραύματα σε σπλήνα, ήπαρ και νεφρά είναι ιδιαίτερα συχνά, με αποτέλεσμα συχνά θανατηφόρες βλάβες που δεν γίνονται εμφανείς εξωτερικά μετά το ατύχημα.
Πώς η ταχύτητα αντιστοιχεί στην ένταση της πρόσκρουσης
Ο έμπειρος οδηγός ράλι Titi Aur συγκρίνει τη σύγκρουση με συγκεκριμένες πτώσεις:
Τα όρια των συστημάτων ασφαλείας στα αυτοκίνητα
Παρά τα εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας, η προστασία τους περιορίζεται σε σύγκρουση κάτω των 64 χλμ./ώρα, όπως δοκιμάζεται από τα πρότυπα Euro NCAP. Εκτός αυτού του ορίου, καμία αυτοκινητοβιομηχανία δεν μπορεί να εγγυηθεί πλήρη προστασία των επιβατών.