Σκοπός είναι η εξασφάλιση της αδιάκοπης και ασφαλούς λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο αναμένεται να εισέλθει σε εμπορική χρήση στα τέλη Νοεμβρίου.
Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, δήλωσε με αυτοπεποίθηση ότι οι προθεσμίες και οι κρίσιμες πιστοποιήσεις για την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης θα τηρηθούν. Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης όπου κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση.
Ο κ. Ταχιάος υπογράμμισε ότι οι απαιτούμενες πιστοποιήσεις θα είναι έτοιμες εγκαίρως. «Η διαδικασία αξιολόγησης και επιβεβαίωσης της ασφάλειας δεν είναι ευθύνη κάποιου Υφυπουργού ή Υπουργού, αλλά πραγματοποιείται από την κατασκευαστική κοινοπραξία και μια από τις κορυφαίες εταιρείες πιστοποίησης παγκοσμίως, την TUV Rheinland. Είναι εκείνοι που έχουν την ικανότητα να παραδώσουν ένα έργο που θα πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας και λειτουργίας», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Ο Υφυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκφράζοντας τη λύπη του για την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας την προσφορά της ως πρώην Υπουργού στην πολιτική σκηνή, ιδιαίτερα στα θέματα των υποδομών, μεταξύ των οποίων και το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με τις δοκιμές του Μετρό, ο Υφυπουργός διευκρίνισε ότι αυτές διαφέρουν από τα «δοκιμαστικά δρομολόγια». Επισήμανε ότι οι τρέχουσες δοκιμές περιλαμβάνουν εξαντλητικές διαδικασίες, όπως στατικές δοκιμές του ticketing και του συστήματος διαχείρισης κομίστρου, στις οποίες συμμετείχε προσωπικά, καθώς και δυναμικές δοκιμές των λοιπών συστημάτων για να διασφαλιστεί η πλήρης λειτουργικότητά τους. Αυτές οι δοκιμές είναι κρίσιμες για την εμπέδωση της αξιοπιστίας του συνόλου του συστήματος, με όλες τις υποδομές όπως οι πόρτες των σταθμών, οι κυλιόμενες σκάλες, και οι πλατφόρμες να ελέγχονται αυστηρά.
Η έναρξη των δοκιμαστικών δρομολογίων έχει προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου, με την ευθύνη της εταιρείας λειτουργίας, THEΜΑ, σε συνεργασία με τη Δημοτική Ιταλική Επιχείρηση του Μετρό, ATM, η οποία έχει αναγνωρίσιμη εμπειρία από παρόμοια έργα σε Μιλάνο και Κοπεγχάγη. Ο κ. Ταχιάος αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό σύστημα CBTC, που χρησιμοποιείται σε 48 πόλεις του κόσμου και διασφαλίζει την ασφάλεια και την αποδοτικότητα των σιδηροδρομικών δικτύων τα τελευταία 40 χρόνια, έχοντας εφαρμογή στην Θεσσαλονίκη από το 2006.
Κλείνοντας, ο Υφυπουργός αναγνώρισε τη δυσπιστία γύρω από το Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά έδειξε αισιοδοξία ότι αυτός ο παράγοντας θα διαψευστεί με την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο είχε διαρκείς προκλήσεις για τους Θεσσαλονικείς και την αυτοπεποίθηση της πόλης.
Επεσήμανε τέλος ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης ανήκει και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ωστόσο, πρόσθεσε ότι η τωρινή κυβέρνηση ξεχώρισε με τη τόλμη και τη σοβαρότητα που έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εκτέλεση και την παράδοση του έργου. Υπογράμμισε ότι θα υπάρξει σύζευξη του Μετρό με αρχαία ευρήματα, επικεντρώνοντας την προσοχή του στο σταθμό της Βενιζέλου, ο οποίος θεωρείται μοναδικός παγκοσμίως και προσφέρει ανεκτίμητη πολιτιστική αξία στην πόλη.