Υποθαλάσσια Σήραγγα Ευρώπης Αφρικής: Σοβαρές Καθυστερήσεις και Προβλήματα Κατασκευής

Μια υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα κάτω από το Στενό του Γιβραλτάρ, που θα συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική, παραμένει ένα όραμα με αβέβαιο χρονοδιάγραμμα.

Η Φιλόδοξη Σύνδεση Ευρώπης-Αφρικής

Η ιδέα της δημιουργίας ενός υποθαλάσσιου τούνελ που θα ενώνει την Ισπανία και το Μαρόκο στο Στενό του Γιβραλτάρ έχει συζητηθεί εδώ και δεκαετίες. Στόχος είναι η σύνδεση Ευρώπης με Αφρική, διευκολύνοντας τις μεταφορές και το εμπόριο.

Σεισμικές Έρευνες και Προκλήσεις Ασφαλείας

Πρόσφατα, η Ισπανική Εταιρεία Μελετών για τη Σταθερή Επικοινωνία (SECEGSA), προχώρησε σε ενέργειες για την ενοικίαση σεισμογράφων, ωστόσο, παρεμβάσεις από το Βασιλικό Ινστιτούτο και Αστεροσκοπείο του Ναυτικού, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, οδήγησαν σε αναβολή της συμφωνίας. Το Ισπανικό Ναυτικό θα αναλάβει την εποπτεία των σεισμικών παρακολουθήσεων την άνοιξη του 2025, όταν οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές.

Υποθαλάσσιο τούνελ Ισπανία-Μαρόκο

Τεχνικές Μελέτες και Κόστος Έργου

Η Herrenknecht Ibérica, θυγατρική γερμανικού κολοσσού, διερευνά τις τεχνικές δυνατότητες διάνοιξης του τούνελ. Η μελέτη της, που αναμένεται τον Ιούλιο του 2025, θα καθορίσει την τεχνική εκτέλεση και το τεράστιο κόστος, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Χρονοδιάγραμμα και Πιθανές Καθυστερήσεις

Αρχικός στόχος ήταν η ολοκλήρωση του έργου έως το 2030, με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που συνδιοργανώνουν το Μαρόκο, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Ωστόσο, σύμφωνα με το newarab, νέα γεωλογικά προβλήματα ίσως καθυστερήσουν το έργο έως το 2040. Ο Υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας, Óscar Puente, δήλωσε ότι «οι καταστάσεις είναι πιο περίπλοκες από ότι αναμέναμε».

Ο Μαροκινός ειδικός Ahmed Zaher τονίζει ότι «τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι περιορισμένα» και ότι «η κατάσταση γύρω από τον προγραμματισμό, τη χρηματοδότηση και το κατασκευαστικό σχέδιο είναι ακόμη ασαφής».

Υποθαλάσσιο τούνελ Ισπανία-Μαρόκο

Πιθανή Διαδρομή της Σήραγγας

Μία από τις προτάσεις προβλέπει σιδηροδρομική σήραγγα μήκους 28 χιλιομέτρων, συνδέοντας την Punta Paloma στην Ισπανία με το ακρωτήριο Μαλαμπάτα στο Μαρόκο.

Οφέλη από την Υποθαλάσσια Σύνδεση

Η ολοκλήρωση της υποθαλάσσιας σήραγγας θα μειώσει σημαντικά τους χρόνους ταξιδιού. Για παράδειγμα η διαδρομή Καζαμπλάνκα – Μαδρίτη θα μειωθεί από 12 ώρες (με αυτοκίνητο και φέρι) σε μόλις 5,5 ώρες μέσω της νέας σιδηροδρομικής διασύνδεσης, επηρεάζοντας το διεθνές εμπόριο και τις μετακινήσεις. Η δημιουργία υποδομών υψηλής ταχύτητας θα προσφέρει ώθηση στον τουρισμό και το εμπόριο.

Ιστορικό του Έργου

Η ιδέα για μια μόνιμη σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, μέσω υποθαλάσσιου τούνελ ή γέφυρας, ξεκίνησε το 1930, με ουσιαστική πρόοδο να σημειώνεται από το 1980. Έκτοτε, η Μαροκινή Εθνική Εταιρεία Μελετών του Στενού και η SECEGSA έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό του έργου. Παρά τις προσπάθειες, η υλοποίηση παραμένει πρόκληση.

δειτε ακομα

δειτε ακομα