Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Δείτε πόσο μειώνουν το CO2 φέτος στην Ελλάδα

Μέχρι το τέλος του 2025, η Ευρώπη θα φιλοξενεί στους δρόμους της περίπου 9 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα (EVs), σηματοδοτώντας μια ραγδαία στροφή προς την ηλεκτροκίνηση. Ας δούμε πώς αυτή η αλλαγή επηρεάζει τις εκπομπές CO2 και την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης.

Μείωση Εκπομπών CO2 χάρη στα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Transport & Environment (T&E), η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 20 εκατομμυρίων τόνων CO2 φέτος. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι εκπομπές από τις μεταφορές μειώνονται αισθητά, χάρη στην αυξανόμενη δημοτικότητα των EVs. Ωστόσο, η T&E προειδοποιεί ότι η αύξηση των αεροπορικών ταξιδιών υπονομεύει αυτές τις θετικές εξελίξεις.

Το 2024, ο τομέας των μεταφορών στην Ευρώπη εκτιμάται ότι απέβαλε 1,05 δισεκατομμύρια τόνους CO2, μια σημαντική μείωση από τα 1,1 δισεκατομμύρια τόνους το 2019. Η ραγδαία αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτή τη μείωση. Χωρίς τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, θα απελευθερώνονταν στην ατμόσφαιρα επιπλέον 20 εκατομμύρια τόνοι CO2.

Η Εξάρτηση από τις Εισαγωγές και η Ανακύκλωση

Παρά την πρόοδο, η Ευρώπη παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ενώ εξαρτάται επίσης από τις εισαγωγές βασικών υλικών για την παραγωγή μπαταριών, όπως λίθιο, νικέλιο και αλουμίνιο, το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι αυτά τα μέταλλα μπορούν να ανακυκλωθούν.

Η ανάλυση της T&E δείχνει ότι μέχρι το 2030, ένα ηλεκτρικό όχημα, κατά τη διάρκεια της ζωής του, θα καταναλώσει μόνο 20 λίτρα υλικών για την μπαταρία του, σε αντίθεση με πάνω από 12.400 λίτρα καυσίμου για ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το 2024, η Ευρώπη δαπάνησε 250 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου, σύμφωνα με στοιχεία της T&E, υπογραμμίζοντας την οικονομική επιβάρυνση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Αύξηση των Εκπομπών από τις Αερομεταφορές

Ενώ οι εκπομπές από τα αυτοκίνητα μειώνονται, οι εκπομπές από τις αερομεταφορές συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης εξέπεμψαν 143 Mt CO2 πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 10% σε σύγκριση με το 2023. Οι εκπομπές από τη ναυτιλία παραμένουν υψηλές στους 195 Mt CO2e. Η ένταξη της ναυτιλίας στην αγορά άνθρακα της ΕΕ (ETS) αναμένεται να δημιουργήσει έσοδα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση των πράσινων e-fuels.

Προοπτικές για το Μέλλον

Ο William Todts, εκτελεστικός διευθυντής της T&E, τόνισε ότι οι πράσινες πολιτικές της ΕΕ αποδίδουν καρπούς. Η στροφή στα EVs οδηγεί σε διαρθρωτική μείωση των εκπομπών στις μεταφορές, μειώνοντας την εξάρτηση της Ευρώπης από το πετρέλαιο. Ωστόσο, συνεχίζονται οι μεγάλες δαπάνες για εισαγωγές από υπερπόντιες δυνάμεις. Είναι σημαντικό να συνεχιστούν και να ενισχυθούν οι πολιτικές που προωθούν την ενεργειακή ανεξαρτησία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Συμπερασματικά, η αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση των εκπομπών CO2 και την ενεργειακή ανεξαρτησία. Ωστόσο, απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εκπομπών από τις αερομεταφορές και τη ναυτιλία, καθώς και για την προώθηση της ανακύκλωσης και της βιώσιμης παραγωγής μπαταριών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα