Αποκαλύπτουμε γιατί καθυστερούν τα πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα, ΚΤΕΟ και τέλη κυκλοφορίας.
Η πολυαναμενόμενη έκδοση προστίμων για παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα, ελλιπή ΚΤΕΟ και μη πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας, εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα. Το Carandmotor.gr ερευνά τις βαθύτερες αιτίες αυτής της καθυστέρησης, που αφορά αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, λεωφορεία και φορτηγά.
Οι τεχνικές δυσκολίες και τα εμπόδια
Αρχικά, η διασταύρωση στοιχείων των κατόχων οχημάτων έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί προ πολλού. Ωστόσο, τεχνολογικά προβλήματα και άλλα εγγενή ζητήματα έχουν καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση των αρχικών προβλημάτων, συνεχώς ανακύπτουν νέα «εμπόδια», επιβραδύνοντας τον εντοπισμό παραβατών.
Τρακτέρ και ειδικά μηχανήματα: ο «κρυφός» παράγοντας
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Carandmotor.gr, η τρέχουσα κύρια αιτία για την καθυστέρηση στην έκδοση των προστίμων είναι τα τρακτέρ και τα ειδικά μηχανήματα έργων. Η πλήρης ενσωμάτωση των στοιχείων των κατόχων αγροτικών μηχανημάτων στην κεντρική βάση δεδομένων, αποδεικνύεται μια περίπλοκη πρόκληση. Αφορά ιδιοκτήτες για τους οποίους διαπιστώνονται παραβάσεις όπως έλλειψη ασφάλισης, μη ΚΤΕΟ ή οφειλές τελών κυκλοφορίας.

Χρονοδιάγραμμα και εναλλακτικές λύσεις
Ενθαρρυντικά, αναμένεται ότι η μεταφορά δεδομένων των ιδιοκτητών τρακτέρ και μηχανημάτων έργων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Εάν δεν υπάρξουν άλλες απρόβλεπτες δυσκολίες, η διαδικασία διασταύρωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ή ενδεχομένως και νωρίτερα.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται και εναλλακτικές λύσεις. Ορισμένα στελέχη αρμόδιων υπουργείων έχουν προτείνει την πιθανότητα ξεχωριστών διασταυρώσεων για ασφαλιστικές παραβάσεις, ελλείψεις ΚΤΕΟ και μη πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας. Ωστόσο, οι τεχνικοί της πλατφόρμας εξετάζουν ακόμη εάν αυτή η προσέγγιση είναι εφικτή και αποτελεσματική, ή αν θα πρέπει να γίνει μια ενιαία διασταύρωση για όλες τις κατηγορίες παραβάσεων.
Ο στόλος των τρακτέρ στην Ελλάδα: μια πρόκληση
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν περισσότερα από 160.000 τρακτέρ. Ενώ οι ετήσιες πωλήσεις κυμαίνονται γύρω στις 1.500 μονάδες την τελευταία δεκαετία, το κύριο πρόβλημα είναι η ηλικία των τρακτέρ, πολλά από τα οποία έχουν πάνω από 26-40 χρόνια χρήσης. Αυτό δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις όσον αφορά την ασφάλεια και την τήρηση των κανονισμών.
Θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις σχετικά με την διασταύρωση των στοιχείων και την έκδοση προστίμων για ανασφάλιστα οχήματα, ΚΤΕΟ και τέλη κυκλοφορίας.