Αποκαλυπτική συνέντευξη του Ζέλικο Παβλίσεβιτς όπου μιλάει με σεβασμό και θαυμασμό για τον Νίκο Γκάλη, τον θρύλο του ελληνικού μπάσκετ.
Ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς για τον Νίκο Γκάλη: Ο κορυφαίος Έλληνας παίκτης όλων των εποχών
Ο Κροάτης προπονητής Ζέλικο Παβλίσεβιτς που συνεργάστηκε με τον Νίκο Γκάλη στον Παναθηναϊκό τη σεζόν 1992-93, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο jgbasket.net ανέλυσε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θρύλου του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Το μυστικό του παιχνιδιού του Νίκου Γκάλη
«Πριν έρθω στην Ελλάδα τον αντιμετώπισα σε δύο παιχνίδια και ήταν αδύνατος να σταματηθεί. Ο Γκάλης διέθετε μια σπάνια ικανότητα να διαβάζει τις κινήσεις των αντιπάλων ακόμα και όταν αυτοί ήταν πολύ ψηλότεροι, με ύψος άνω του 2,10 μέτρων, ενώ αυτός έφτανε μόλις το 1,83μ.», ανέφερε ο Παβλίσεβιτς. Τόνισε επίσης την εκρηκτικότητα και την ακρίβεια του σουτ του από μέση απόσταση και τη μοναδική του επιθετική νοημοσύνη.
Ένας αληθινός νικητής και ηγέτης
Ο προπονητής επισήμανε πως ο Γκάλης ήταν σοβαρός και συγκεντρωμένος στις προπονήσεις, με έντονο αίσθημα ευθύνης και σεβασμό στους συμπαίκτες και τον προπονητή. Παρά τη λιγομίλητη φύση του, ηγείτο με την απόδοσή του στο γήπεδο, προβάλλοντας έναν αυστηρό αλλά δίκαιο χαρακτήρα που εμπνέει το σεβασμό.
Η σκληρή δουλειά πίσω από την επιτυχία
«Ο Γκάλης ήταν από τους πρώτους που έμειναν μετά την προπόνηση για επιπλέον σουτ, αλλά και ασκήσεις ενδυνάμωσης όπως κοιλιακοί και κάμψεις», όπως αποκάλυψε ο Παβλίσεβιτς, υπογραμμίζοντας πως αυτή η επιμονή ήταν καθοριστική για την τεχνική τελειότητα και τη φυσική αντοχή του παίκτη.
Το μοναδικό ταλέντο σε σχέση με άλλους θρύλους
Συγκρίνοντας τον Γκάλη με τον Ντράζεν Πέτροβιτς, ο Κροάτης προπονητής σημείωσε τις διαφορές στην έκφραση και το στιλ ηγεσίας τους, τονίζοντας πως ο Γκάλης ήταν πνευματικά πολύ δυνατός και σταθερός, διατηρώντας κορυφαίες αποδόσεις για πάνω από δύο δεκαετίες.
Το παράδοξο και η παρακαταθήκη του Νίκου Γκάλη
Εντυπωσιάζει η δήλωση του θρυλικού προπονητή του NBA, Ρεντ Άουερμπαχ, ο οποίος αποκάλεσε λάθος της καριέρας του το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τον Γκάλη στους Σέλτικς. Επίσης, τονίζει πως οι 30 πόντοι κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστούμε πως το τότε παιχνίδι δεν περιελάμβανε το τρίποντο στα πρώτα του χρόνια.
Ο Νίκος Γκάλης ως πολιτισμικό φαινόμενο στην Ελλάδα
Καταλήγοντας, ο Παβλίσεβιτς περιγράφει τη σημασία του Γκάλη ως υπερβατικού ήρωα που άλλαξε τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας από την ηττοπάθεια στη νίκη, ειδικά μετά τη μεγάλη κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987 με την Εθνική ομάδα.