Έντονη ανησυχία προκαλεί η νέα αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο, με τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές σε κατοικημένη περιοχή της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Νέα ρωσική αεροπορική επίθεση στο Κίεβο
Κατά τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, μία σφοδρή αεροπορική επίθεση των ρωσικών δυνάμεων έπληξε πολυκατοικία στη συνοικία Νταρνίτσκι του Κιέβου, προκαλώντας τον τραυματισμό οκτώ ενοίκων, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού τριών ετών. Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για πέντε τραυματίες, όμως τα στοιχεία επιβεβαίωσαν την αύξηση αυτής της θλιβερής λίστας.
Καταγραφή των τραυματιών και ζημιών
Από τους οκτώ τραυματίες, οι τέσσερις χρειάστηκαν άμεση νοσηλεία σε νοσοκομεία, με έναν να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ανακοίνωσε ο στρατιωτικός περιφερειάρχης του Κιέβου, Τιμούρ Τκατσένκο, μέσω της πλατφόρμας Telegram. Ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο, τόνισε ότι η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στα παράθυρα από τον 6ο μέχρι τον 11ο όροφο της πολυκατοικίας.
Συναγερμός για νέα ρωσική επίθεση με πυραύλους και drones
Ολόκληρη η πρωτεύουσα και πολλές περιοχές της Ουκρανίας τέθηκαν σε πολύωρο συναγερμό πολιτικής άμυνας λόγω της απειλής για νέες ρωσικές επιδρομές με πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones). Παράλληλα, η Πολωνία, μέλος του NATO και γειτονική χώρα στη δυτική Ουκρανία, ενεργοποίησε άμεσα τα δικά της και συμμαχικά μαχητικά αεροσκάφη για την προστασία του εναέριου χώρου της.
Αντιδράσεις και αντεπιθέσεις από την Ουκρανία
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανταποδίδουν με αεροπορικές επιδρομές στο ρωσικό έδαφος. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, ένας άνδρας έχασε τη ζωή του και τρεις ακόμα τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που προκλήθηκε από συντρίμμια drone, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αλεξάντρ Ντραζντένκα.
Προσπάθειες για ειρηνική επίλυση και διπλωματικές εντάσεις
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξακολουθεί να επιμένει στην ανάγκη διεξαγωγής συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο τη λήξη του πολέμου, προτείνοντας οι συνομιλίες να γίνουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Ωστόσο, το Κρεμλίνο απορρίπτει την πιθανότητα τέτοιας συνάντησης στο άμεσο μέλλον, διατηρώντας σκληρή στάση.
Διαφωνίες για εδαφικά ζητήματα και στρατιωτικές προμήθειες
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν αδιέξοδες, με το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα για αποστολή χαμηλόβαθμων αντιπροσώπων που δεν διαθέτουν τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Η Ρωσία απαιτεί την παραχώρηση των τεσσάρων περιφερειών που ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει, καθώς και της χερσονήσου της Κριμαίας. Η Ουκρανία θεωρεί αυτές τις απαιτήσεις απαράδεκτες και συνεχίζει να ζητά από τους συμμάχους της στη Δύση να αυξήσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας.