Το καθημερινό τρόφιμο που μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ σχεδόν κατά 50%

Τα αυγά αναγνωρίζονται πλέον όχι μόνο ως θρεπτικό συστατικό, αλλά και ως σύμμαχος στη διατήρηση της εγκεφαλικής υγείας.

Τα αυγά και η προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ

Για πολλά χρόνια, τα αυγά θεωρούνταν επικίνδυνα λόγω της χοληστερόλης που περιέχουν. Ωστόσο, σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωσή τους όχι μόνο δεν επιβαρύνει την καρδιά, αλλά μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition αποκάλυψε ότι ακόμη και ένα αυγό την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας σχεδόν κατά 47%.

Η αλήθεια πίσω από την χοληστερόλη και τα αυγά

Παρά τον παλιό μύθο για τον κίνδυνο που ενοχοποιούσε τα αυγά λόγω της χοληστερόλης τους, η επιστημονική κοινότητα επιβεβαίωσε ότι η διατροφική χοληστερόλη δεν επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Γι’ αυτό, τα αυγά επανήλθαν δυναμικά σε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα, ως πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και βιταμινών.

Οι βιοδραστικές ουσίες στα αυγά και η εγκεφαλική υγεία

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση 578 εγκεφάλων, όπου διαπιστώθηκε στα άτομα που κατανάλωναν αυγά μικρότερη συσσώρευση τοξικών πρωτεϊνών που σχετίζονται με την άνοια. Κλειδί στην προστασία φαίνεται να είναι η χολίνη και τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα αυγά, τα οποία συνεργάζονται για τη διατήρηση της νευροπροστασίας.

Όπως σημειώνουν επιστήμονες στο Medical News Today, περίπου το 40% της θετικής επίδρασης οφείλεται στην πρόσληψη χολίνης, ενώ η παρουσία των ω-3 ενισχύει περαιτέρω τα οφέλη στην εγκεφαλική λειτουργία και την πρόληψη της άνοιας.

Περιορισμοί της έρευνας και μελλοντικές κατευθύνσεις

Η διάρκεια παρακολούθησης της μελέτης (6,7 χρόνια) θεωρείται σχετικά μικρή, γεγονός που μπορεί να περιορίζει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Επιπλέον, η δημογραφική εστίαση του δείγματος σε συγκεκριμένο πληθυσμό των ΗΠΑ και η αυτοαναφορά της διατροφής δημιουργούν περιθώρια ανακρίβειας.

Παρόλα αυτά, τα αυγά παραμένουν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και μικροθρεπτικών συστατικών που μπορούν να ενισχύσουν τη συνολική υγεία. Αν αγαπάτε τα αυγά, συνεχίστε να τα απολαμβάνετε ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, συμβάλλοντας ενδεχομένως και στην προστασία του εγκεφάλου σας από τις ασθένειες της γήρανσης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα