Η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κρίση στην Ουκρανία αναδεικνύει τις επικίνδυνες εξελίξεις και την ανάγκη άμεσης δράσης για ειρήνη.
Συνολική εικόνα της κατάστασης στην Ουκρανία
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέχει ανοιχτή ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά από αίτημα των χωρών Ελλάδα, Σλοβενία, Δανία, Γαλλία, Νότια Κορέα και Ηνωμένο Βασίλειο. Η παρουσίαση έγινε από τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα κ. Μίροσλαβ Γέντζα και τη Βοηθό Γενική Γραμματέα κ. Τζόις Μσούγια, με τη συμμετοχή και της Ουκρανίας.
Ρωσικές επιθέσεις με drones και πυραύλους
Η συνεχιζόμενη προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία συνοδεύεται από μεγάλες αεροπορικές επιθέσεις. Ο κ. Γέντζα τόνισε τις καταστροφικές συνέπειες των επιθέσεων με drones και πυραύλους στον άμαχο πληθυσμό, με περισσότερα από 13.500 θύματα από την αρχή του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων 716 παιδιών.
Ανησυχία για πυρηνικό κίνδυνο και ανθρωπιστική κρίση
Ειδική ανησυχία προκάλεσαν επιθέσεις κοντά στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια και η διακοπή της ηλεκτροδότησής του, με προειδοποίηση για αποφυγή πυρηνικού ατυχήματος. Παράλληλα, η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία, με σχεδόν 13 εκατομμύρια Ουκρανούς να χρειάζονται βοήθεια και δυσχερή πρόσβαση σε περιοχές όπως η Χερσώνα και το Ντονέτσκ.
Προτάσεις και διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός
Ο κ. Γέντζα υποστήριξε την ανάγκη για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός ως βάση για βιώσιμη ειρήνη. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, πιέζουν έντονα υπέρ της ειρήνης, αναφέροντας ότι έχει παρέλθει μεγάλο διάστημα από το Ψήφισμα 2774 που ζητά άμεση κατάπαυση πυρός, ενώ παράλληλα καλούν την Κίνα να περιορίσει την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού προς τη Ρωσία.
Διαφορές μεταξύ των μερών και συνεχείς υποστηρίξεις
Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση ότι οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία καθυστερούν τις ειρηνευτικές προσπάθειες, ισχυριζόμενη ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ευθύνονται για ζημιές σε πολιτικές εγκαταστάσεις σε κατοικημένες περιοχές. Αντίθετα, η διεθνής κοινότητα επιμένει στην ανάγκη προστασίας αμάχων και επικέντρωσης στην εκεχειρία.
Επόμενα βήματα και προοπτικές ειρήνης
Η Ουκρανία έχει δηλώσει ετοιμότητα για σύγκληση Διεθνούς Συνόδου Κορυφής για την ειρήνη έως τα τέλη Αυγούστου, με στόχο να προωθήσει μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στον πόλεμο. Η υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρείται κρίσιμη για την έναρξη αυτής της διαδικασίας.