Παγκόσμια κοινότητα ζητά τερματισμό της κρίσης στη Γάζα και αναθεώρηση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Παγκόσμια κατακραυγή για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα
Η Βρετανία σε συνεργασία με άλλες 24 χώρες απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, καταγγέλλοντας το υπάρχον μοντέλο διανομής βοήθειας που εφαρμόζει η ισραηλινή κυβέρνηση. Η πολυεθνική κοινή δήλωση ήρθε μετά το θάνατο περισσότερων από 800 Παλαιστινίων που επεδίωκαν πρόσβαση σε βασικά αγαθά κοντά σε σημεία διανομής τροφίμων.
Μια σειρά από χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Δανία, εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Γάζας και κατήγγειλαν την «παροχή βοήθειας με σταγονόμετρο» αλλά και την αδικαιολόγητη βία κατά αμάχων.
Προβληματισμοί για το μοντέλο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), το οποίο υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, είχε αναλάβει τη διανομή της βοήθειας σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι υπουργοί Εξωτερικών, η πλειονότητα των θυμάτων βρισκόταν σε σημεία διανομής υπό την αιγίδα του GHF.
«Το ισραηλινό μοντέλο διανομής βοήθειας όχι μόνο είναι επικίνδυνο, αλλά εντείνει την αστάθεια και υπονομεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των κατοίκων της Γάζας», τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι εμπλεκόμενοι υπουργοί.
Εθνικές και διεθνείς δεσμεύσεις για την ειρήνη
Οι υπουργοί Εξωτερικών από 25 χώρες, ανάμεσά τους η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία και η Ελβετία, εξέφρασαν έντονα την ετοιμότητά τους να δράσουν άμεσα για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης που να διασφαλίζει την ασφάλεια και την ειρήνη για όλη την περιοχή.
Στην κοινή δήλωσή τους υπογραμμίζουν:
«Ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τελειώσει τώρα. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που θα οδηγήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός και θα ανοίξει το δρόμο για βιώσιμη ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».
Η στήριξη της Επίτροπου Ετοιμότητας, Διαχείρισης Κρίσεων και Ισότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσδίδει περαιτέρω βαρύτητα στις προσπάθειες διεθνούς συντονισμού για την ανθρωπιστική ανάκαμψη της περιοχής.