Η απαίτηση για ευθύνη και δικαιοσύνη μετά από επίθεση σε αρχαία χριστιανική εκκλησία στη Δυτική Όχθη, αναδεικνύει την ανάγκη προστασίας των ιερών τόπων και της ειρήνης στην περιοχή.
Αυστηρή καταδίκη της επίθεσης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Ταϊμπέχ
Ο Μάικ Χάκαμπι, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισράηλ, τόνισε την ανάγκη να διωχθούν ποινικά οι υπεύθυνοι της εμπρηστικής επίθεσης σε μια ιστορική χριστιανική εκκλησία της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα και βρίσκεται στην πόλη Ταϊμπέχ.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ιερέων και κατοίκων, η πυρκαγιά προκάλεσαν Ισραηλινοί έποικοι, που έβαλαν επίσης φωτιά κοντά σε ένα κοιμητήριο, ενέργεια που ο Αμερικανός διπλωμάτης χαρακτήρισε ιδιαιτέρως βίαιη και τρομοκρατική.
Το μήνυμα του πρεσβευτή Χάκαμπι για την προστασία των θρησκευτικών χώρων
«Είναι τρομοκρατική ενέργεια και ποινικό αδίκημα», δήλωσε κατηγορηματικά ο Χάκαμπι. «Οι δράστες, όπου και αν βρίσκονται, πρέπει να βρεθούν και να λογοδοτήσουν. Η απλή επίπληξη δεν αρκεί», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η βεβήλωση ιερών τόπων αφορά όχι μόνο τους πιστούς αλλά και την ίδια την πίστη.
Παράλληλα, επεσήμανε τη σημασία της προστασίας όλων των χώρων λατρείας ανεξαρτήτως θρησκεύματος, λέγοντας επί λέξει: «Είναι απαράδεκτο να βεβηλώνεται ένας χώρος λατρείας, είτε τεμένη, είτε εκκλησία, είτε συναγωγή».
Ενέργειες και αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Όχθης
Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε επίσημη δήλωση για την υπόθεση, αν και στο παρελθόν έχει καταδικάσει ανάλογες πράξεις βίας. Ο πρεσβευτής Χάκαμπι, γνωστός υποστηρικτής του Ισραήλ και χριστιανός Ευαγγελιστής, επισκέφθηκε την Ταϊμπέχ για να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τους κατοίκους που επιθυμούν ειρηνική συμβίωση και ελεύθερη πρόσβαση στη γη και τους θρησκευτικούς τους χώρους.
Επιπλέον, πρόσφατα ο Χάκαμπι ζήτησε διερεύνηση του φόνου Αμερικανού πολίτη παλαιστινιακής καταγωγής από ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη, χαρακτηρίζοντάς τον «εγκληματική και τρομοκρατική ενέργεια».
Πολιτικές εξελίξεις σχετικά με τις κυρώσεις στους ισραηλινούς εποίκους
Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση Τραμπ κατήργησε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση Μπάιντεν σε οργανώσεις και πρόσωπα εποίκων που κατηγορούνται για βία κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Το ζήτημα παραμένει επίκαιρο και αμφιλεγόμενο, εντείνοντας τις διεθνείς ανησυχίες για την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή.