Ένας αρχαίος πυρήνας πάγου, ηλικίας άνω του 1,5 εκατομμυρίου ετών, μεταφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσφέροντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να αποκαλύψουν πολύτιμες πληροφορίες για το παρελθόν και το μέλλον του κλίματος της Γης.
Αρχαίος πάγος από την Ανταρκτική με κλειδωμένα μυστικά κλίματος
Ο γυαλιστερός κύλινδρος, που εξορύχθηκε από τα βαθιά παγοστρώματα της Ανταρκτικής, αποτελεί τον αρχαιότερο καταγεγραμμένο πάγο στη Γη. Μέσα στο στρώμα πάγου έχουν φυλακιστεί χιλιάδες χρόνια κλιματικών δεδομένων, τα οποία προσδοκάται να «αλλάξουν το παιχνίδι» στην κατανόηση της αρχαίας κλιματικής αλλαγής και των μηχανισμών της.
Η κάμερα του BBC News κατέγραψε την αποθήκευση των πυρήνων τήξης στον καταψύκτη του Βρετανικού Ανταρκτικού Ινστιτούτου (British Antarctic Survey) στο Κέιμπριτζ, όπου επικρατούν θερμοκρασίες γύρω στους -23°C.
Έρευνα σε ακραίες συνθήκες για την κατανόηση της κλιματικής μετάβασης
Η δρ. Λιζ Τόμας, επικεφαλής των ερευνών στους πυρήνες πάγου, αναφέρει πως παραμένει μια τελείως άγνωστη περίοδος στην ιστορία της Γης, η οποία προσφέρει νέες προοπτικές για την επιστήμη του κλίματος. Η εμπειρία εξερεύνησης μέσα στον παγωμένο θάλαμο περιλαμβάνει αυστηρούς κανονισμούς, με θερμομονωτικές φόρμες και εξειδικευμένο εξοπλισμό για την προστασία των ερευνητών.
Οι πυρήνες πάγου, ηλικίας έως και 1,5 εκατομμυρίου ετών, λάμπουν από διαφάνεια, δίνοντας την αίσθηση ότι διαπερνούνται από το φως, αποκαλύπτοντας μέσω χημικής ανάλυσης τη σύνθεση της ατμόσφαιρας εκείνης της εποχής.
Αναλύσεις με φασματογράφο μάζας για βαθύτερη κατανόηση
Η επιστημονική ομάδα θα αναζητήσει χημικά ισότοπα στο υγρό που θα προκύψει από την τήξη του πάγου, με στόχο την αποκάλυψη δεδομένων για μετεωρολογικές συνθήκες, όπως ανέμους, θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν από 800.000 μέχρι και 1,5 εκατομμύριο χρόνια πριν.
Χρησιμοποιώντας τον εξελιγμένο φασματογράφο μάζας επαγωγικά συζευγμένου πλάσματος (ICPMS), οι ερευνητές θα μετρήσουν πάνω από 20 στοιχεία και ιχνοστοιχεία, όπως σπάνιες γαίες, θαλάσσια άλατα και υπολείμματα ηφαιστειακών εκρήξεων, που μπορούν να ρίξουν φως στην ιστορία του πλανήτη.
Κατανόηση της Μεσοπλειστοκαινικής Μετάβασης και των επιπτώσεών της
Η σημαντική αυτή έρευνα στοχεύει να φωτίσει τη μυστηριώδη Μεσοπλειστοκαινική Μετάβαση, μια αλλαγή που έλαβε χώρα πριν από 800.000 έως 1,2 εκατομμύρια χρόνια και άλλαξε τον τρόπο που οι παγετωνικές περίοδοι εκδηλώνονταν στον πλανήτη.
Αρχικά, οι παγετώνες εναλλασσόταν κάθε 41.000 χρόνια, αλλά μετά από αυτή τη μετάβαση, ο κύκλος επεκτάθηκε στο διάστημα των 100.000 ετών. Η αιτία αυτής της αλλαγής αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά άλυτα ερωτήματα της σύγχρονης κλιματολογίας σύμφωνα με την δρ. Τόμας.
Μέσα από τους πυρήνες, οι επιστήμονες αναμένουν να βρουν στοιχεία για μια εποχή με διαφορετικές στάθμες της θάλασσας και λιγότερο εκτεταμένες παγοκαλύψεις της Ανταρκτικής, που μπορούν να αναδείξουν παράγοντες όπως η σκόνη που επηρέαζε την πορεία των παγετώνων.
Αυτές οι αναλύσεις θα συμβάλουν σημαντικά στην κατανόηση της υποχώρησης των παγετώνων και στην πρόβλεψη μελλοντικών αλλαγών, ενισχύοντας την πληροφόρηση γύρω από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας – ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα στα πλαίσια της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.