Η συμφιλίωση Τραμπ – Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο: Ευρωπαϊκές γέφυρες και σημαντικές συμβουλές για το μέλλον

Μια αναπάντεχη μεταστροφή στις σχέσεις Τραμπ-Ζελένσκι αλλάζει τα δεδομένα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Η αρχική ένταση στο Οβάλ Γραφείο και η δυναμική αντιπαράθεση

Τον Φεβρουάριο, η συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο αποτέλεσε επεισοδιακό γεγονός, καθώς οι δύο ηγέτες ήρθαν σε έντονη διαμάχη μπροστά στις κάμερες. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Ουκρανό ομόλογό του με τη φράση: «Τζογάρεις με έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», επιδεικνύοντας την ανησυχία του για τη στρατιωτική ένταση στην περιοχή.

Ανατροπή στις διμερείς σχέσεις

Εντυπωσιακά, το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών βελτιώθηκε σημαντικά τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με την Washington Post, αυτή η αλλαγή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις παρεμβάσεις Ευρωπαίων ηγετών και Ρεπουμπλικανών βουλευτών που εργάστηκαν συντονισμένα για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι.

Μια τηλεφωνική συνομιλία που πραγματοποιήθηκε την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ (4 Ιουλίου) χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη συνομιλία που είχαν ποτέ οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τον προσωπάρχη του Ζελένσκι, Αντρίι Γερμάκ. Παρόλο που η ουκρανική πλευρά κρατά επιφυλάξεις, η συνομιλία σφράγισε μια νέα φάση θετικής διάθεσης.

Σημαντικές διπλωματικές συναντήσεις που έδωσαν ώθηση

Η επαναπροσέγγιση ενισχύθηκε με τη συνάντηση στον Βατικανό τον Απρίλιο, παρουσία του πάπα Φραγκίσκου, και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ολλανδία τον Ιούνιο. Εκεί, η δέσμευση για αύξηση των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δαπανών ικανοποίησε τον Τραμπ, που αναζητούσε διπλωματικές νίκες.

Η βελτίωση της σχέσης αποτυπώθηκε ακόμη και στη δημόσια ρητορική, με τον πρόεδρο Τραμπ να δείχνει συμπάθεια σε Ουκρανή δημοσιογράφο του BBC που ζει στην Πολωνία, καταδεικνύοντας μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση στη σύγκρουση.

Προκλήσεις και συζητήσεις για στρατιωτική βοήθεια

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Τραμπ εξέφρασε την αμφιβολία του για την επιτυχία αποκλειστικά αμυντικών μέτρων, ρωτώντας τον Ζελένσκι:

  • «Μπορείτε να χτυπήσετε τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη;»

Η απάντηση του Ουκρανού προέδρου ήταν ένα σίγουρο «Αν έχουμε τα κατάλληλα όπλα, μπορούμε», υπογραμμίζοντας την εξάρτηση της Ουκρανίας από την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη.

Παρά τη ρητορική, ο Τραμπ αρνήθηκε ότι ενθάρρυνε επιθετικές ενέργειες, τονίζοντας ότι απλώς ήθελε να κατανοήσει τις δυνατότητες της Ουκρανίας.

Η πίεση προς τη Ρωσία και ο νέος στρατιωτικός εξοπλισμός

Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε διορία 50 ημερών στη Ρωσία για να επιτευχθεί συμφωνία ειρήνης, απειλώντας με επιβολή πλήρων δασμών και δευτερογενών κυρώσεων σε περίπτωση αποτυχίας.

Παράλληλα, η επικείμενη αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS και άλλων προηγμένων συστημάτων αεράμυνας προς την Ουκρανία μπορεί να μεταβάλλει ριζικά τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης.

Παραμένει η αβεβαιότητα

Παρότι η σημερινή σχέση μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία, διπλωμάτες επισημαίνουν την εύθραυστη φύση αυτής της ισορροπίας. Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε: «Ο Τραμπ φαίνεται να καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να εμπιστεύεται τον Πούτιν. Τα πράγματα είναι θετικά – μέχρι να αλλάξουν πάλι».

Τραμπ και Πούτιν

δειτε ακομα

δειτε ακομα