Η δραματική μείωση της διεθνούς βοήθειας των ΗΠΑ προκαλεί ανησυχία για την επιβίωση παιδιών που υποφέρουν από υποσιτισμό.
Αμφιλεγόμενη διαχείριση τροφίμων για υποσιτισμένα παιδιά
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε προ δυσάρεστων αποκαλύψεων, όταν έγινε γνωστό ότι τόνοι τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας, προοριζόμενοι για υποσιτισμένα παιδιά στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, πρόκειται να αποτεφρωθούν λόγω λήξης. Τα τρόφιμα αυτά, αρκετά από τα οποία βρίσκονταν αποθηκευμένα στο Ντουμπάι, αναμενόταν να στηρίξουν τα πιο ευάλωτα παιδιά, αλλά τελικά θα καταστραφούν, εξαιτίας της δραστικής μείωσης της αμερικανικής βοήθειας στο εξωτερικό.
Αδυναμία απάντησης και υπόσχεση διερεύνησης
Ο Μάικλ Ρίγκας, αρμόδιος για τη διαχείριση προσωπικού και πόρων στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, παραδέχθηκε ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας ότι δεν είχε ικανοποιητική απάντηση σχετικά με το περιστατικό. Παράλληλα, δήλωσε πως τα προβλήματα οφείλονται στο κλείσιμο της υπηρεσίας USAID, που διαχειρίζεται τη διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια, και υποσχέθηκε να διερευνήσει την υπόθεση περαιτέρω.
Συνέπειες των δημοσιονομικών περικοπών και κριτική
Οι δημοσιονομικές περικοπές που κυμαίνονται στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια αυτή την εβδομάδα, με επίκεντρο την εξωτερική βοήθεια, πιέζονται από το Κογκρέσο υπό την πίεση του Λευκού Οίκου και επιτροπών όπως η DOGE του Ίλον Μασκ. Παρά τις περικοπές αυτές, οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος παγκόσμιος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως υπογράμμισε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Δημοκρατική γερουσιάστρια Τζιν Σαχίν εξέφρασε έντονη κριτική για τις αποφάσεις που οδηγούν σε μειώσεις χρηματοδοτήσεων και απολύσεις προσωπικού, προειδοποιώντας για τις σοβαρές συνέπειες στην ευημερία παιδιών διεθνώς, τα οποία απειλούνται από πείνα.
Επιπτώσεις στις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες
Η αποτεφρώση τροφίμων υψηλής ενεργειακής αξίας, όπως μπισκότα ειδικά σχεδιασμένα για να καταπολεμούν τον υποσιτισμό σε ευαίσθητες περιοχές, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και τις προτεραιότητες της αμερικανικής πολιτικής διεθνούς βοήθειας και δείχνει τις αδυναμίες στη διαχείριση κρίσιμων προμηθειών.