Ο Τραμπ δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος, αλλά η οικονομική δύναμη του ΝΑΤΟ μπορεί να υπερκεράσει την προπαγάνδα του Πούτιν

Η γεωπολιτική σκηνή της Ουκρανίας παραμένει ένα πεδίο έντονων συγκρούσεων και στρατηγικών παιγνίων, όπου οι φιλοδοξίες και οι πραγματικότητες συγκρούονται με δραματικό τρόπο.

Η αντίληψη Τραμπ για την ειρήνη στην Ουκρανία

Πριν από την πολιτική του καριέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν γνωστός ως μεγιστάνας των ακινήτων, επιδιώκοντας να μεταφέρει την εμπειρία του στον πόλεμο στην Ουκρανία, προτείνοντας μια λύση τύπου real estate για την κατάπαυση πυρός. Η επιλογή του ήταν μια συμφωνία όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα διατηρούσε τα κεκτημένα εδάφη, ελπίζοντας έτσι να φέρει γρήγορη ειρήνη στο μέτωπο.

Η ριζική αντίθεση στον τρόπο σκέψης μεταξύ Τραμπ και Πούτιν

Αντίθετα, ο Πούτιν, πρώην πράκτορας της KGB, βλέπει την κατάσταση μέσα από ένα πρίσμα ρωσικής αυτοκρατορικής επιθετικότητας, επιδιώκοντας τη σχεδόν απόλυτη κυριαρχία της Ουκρανίας. Η δική του στρατηγική είναι βαθιά ριζωμένη σε ιστορικά και πολιτικά συμφραζόμενα που ξεπερνούν τις απλές συμφωνίες.

Η πολιτική ένταση και η δυσπιστία μεταξύ των ηγετών

Παρά την αρχική πρόθεση, ο Τραμπ τώρα εκφράζει δυσαρέσκεια προς τον Πούτιν για την κλιμάκωση του πολέμου, όχι τόσο λόγω των θυμάτων που προκαλεί, αλλά επειδή αισθάνεται αχαριστία. Η προσφορά του μεγάλων εδαφικών υποχωρήσεων ως αντάλλαγμα για ειρήνη έχει απορριφθεί, γεγονός που υπονομεύει την εικόνα και τη διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ.

Παροχή αντιαεροπορικών συστημάτων και απειλές δασμών

Η τρέχουσα στρατηγική των ΗΠΑ περιλαμβάνει την παροχή ζωτικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία και μια ξεκάθαρη απειλή για επιβολή σοβαρών δασμών στη Μόσχα, εάν δεν υπάρξει ανάπαυλα εντός 50 ημερών. Ωστόσο, η πραγματικότητα της πολιτικής δείχνει πως οι προθεσμίες είναι συχνά ευέλικτες, και η σχέση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν χαρακτηρίζεται από αμφίθυμη δυναμική.

Η πολεμική «μηχανή» και η σημασία των οικονομικών κυρώσεων

Το πλάνο του Πούτιν βασίζεται σε αριθμητική υπεροχή, συνεχίζοντας να τροφοδοτεί το μέτωπο με δυνάμεις, προσπαθώντας να εξαντλήσει τις ουκρανικές αποθέματα ανθρώπινου δυναμικού και οπλισμού. Εξού και η επιτακτική ανάγκη για συνέχιση των οικονομικών κυρώσεων, που στοχεύουν στην αδρανοποίηση της ρωσικής οικονομίας μέσω του περιορισμού των εξαγωγών ενέργειας.

Ο περιορισμένος έλεγχος του Πούτιν στο Κρεμλίνο

Ο μύθος του Πούτιν ως πανίσχυρου ηγέτη αντιπαραβάλλεται με μια πιο επιφυλακτική πραγματικότητα. Το Κρεμλίνο λειτουργεί ως γκάγκστερική κλεπτοκρατία, όπου η εξουσία μοιράζεται και η ασφάλεια αποτελεί τη βάση της πολιτικής σταθερότητας. Παρά την προσωπολατρία, η κατάσταση είναι πιο ευάλωτη και πολύπλοκη απ’ όσο εξωτερικά φαίνεται.

Οι προκλήσεις που φέρνει μια ενδεχόμενη σταδιακή εκεχειρία

Η προοπτική παύσης του πολέμου με υποχώρηση στην ανατολική Ουκρανία δεν αποτελεί την «νίκη» που έχει εξαγγείλει ο Πούτιν. Η ανάγκη για διαχείριση της εσωτερικής δυσαρέσκειας, των βετεράνων και των θυμάτων αποτελεί μεγάλο πολιτικό βάρος. Ο πόλεμος έχει ήδη φέρει βαριές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία.

Μια παρατεταμένη σύγκρουση και το μέλλον της Ουκρανίας

Το αρχικό σχέδιο κατάκτησης της Ουκρανίας μέσα σε λίγες ημέρες αποδείχθηκε άστοχο. Η τρέχουσα στρατηγική του Πούτιν εστιάζει στην μακροχρόνια αποδυνάμωση της Ουκρανίας μέσα από υπομονή και εξάντληση. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγκη των συμμάχων της Ουκρανίας να διατηρήσουν το πλεονέκτημά τους και να αποφύγουν τις κινήσεις που θα έδιναν το «πάνω χέρι» στην Μόσχα είναι κρίσιμη για την εξέλιξη της σύγκρουσης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα