Τα φυτά επικοινωνούν με τα έντομα μέσω ήχων, σύμφωνα με νέα μελέτη για την ακουστική αλληλεπίδραση στη φύση

Μια πρωτοποριακή μελέτη αποκαλύπτει πως τα φυτά και τα έντομα επικοινωνούν μέσω υπερηχητικών ήχων, ανοίγοντας νέους δρόμους στην κατανόηση της ακουστικής επικοινωνίας στη φύση.

Η ακουστική επικοινωνία ανάμεσα σε φυτά και έντομα: Νέες αποκαλύψεις

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ πραγματοποίησαν μια σημαντική ανακάλυψη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό eLife, δείχνοντας ότι οι θηλυκές νυχτοπεταλούδες αντιλαμβάνονται υπερηχητικά σήματα κινδύνου που εκπέμπονται από αφυδατωμένα φυτά ντομάτας.

Αυτή η ικανότητα επηρεάζει την επιλογή των θέσεων όπου οι νυχτοπεταλούδες εναποθέτουν τα αυγά τους, διασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες για τις προνύμφες τους, αναδεικνύοντας μια πολύπλευρη μορφή βιολογικής επικοινωνίας μεταξύ φυτού και εντόμου.

Η σημαντική συμβολή στην οικολογική διαχείριση και τη γεωργία

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η ακουστική παρακολούθηση φυτών υπό στρες μπορεί να αξιοποιηθεί για τον έλεγχο των επιβλαβών εντόμων, με μελλοντικές εφαρμογές που περιλαμβάνουν:

  • Βιολογική διαχείριση καλλιεργειών ντομάτας μέσω ακουστικών σημάτων
  • Εντοπισμό και αποφυγή περιοχών υψηλού κινδύνου για τα έντομα
  • Μείωση χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων με φυσικές μεθόδους ελέγχου
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπερηχητικοί ήχοι των φυτών είναι αόρατοι για το ανθρώπινο αυτί, αλλά αντιληπτοί από έντομα και άλλα θηλαστικά, όπως νυχτερίδες, ενισχύοντας τη σημασία των ηχητικών σημάτων στη φυσική οικολογία.

    Μέθοδος μελέτης και πειραματικά αποτελέσματα

    Στη μελέτη, οι επιστήμονες έθεσαν δύο υγιή φυτά ντομάτας ενώπιον θηλυκών νυχτοπεταλούδων. Το ένα φυτό «ακούγονταν» μέσω ηχείου να εκπέμπει ήχους που καταγράφηκαν από αφυδατωμένα φυτά, ενώ το άλλο παρέμεινε σιωπηλό.

    Οι νυχτοπεταλούδες επέδειξαν σαφή προτίμηση στο σιωπηλό φυτό, αποδεικνύοντας ότι χρησιμοποιούν τα ηχητικά σήματα των φυτών για να επιλέγουν ασφαλείς περιοχές για την ωοτοκία.

    Η καθηγήτρια Χαντανί, επικεφαλής της ομάδας, τόνισε: «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ζώα να ερμηνεύουν ήχους φυτών ως σημαντικά σήματα επικοινωνίας». Η ομάδα πιστεύει ότι πολλά ακόμη ζώα ενδέχεται να ανταποκρίνονται σε παρόμοια ηχητικά ερεθίσματα.

    δειτε ακομα

    δειτε ακομα